L’Institut d’Estudis Eivissencs commemorarà aquest divendres, dins del marc del 50è Curs Eivissenc de Cultura, els 50 anys del llançament del disc «UC, Cançons d’Eivissa», obra d’Isidor Marí, Joan Marí «Murenu» i Victorí Planells. Aquest disc de 1974 és considerat un punt d’inflexió en la música popular eivissenca, havent introduït cançons fins llavors desconegudes que es van popularitzar enormement a l’illa, com Anàrem a Sant Miquel o Sa serena cau menuda.
Els autors, que van vendre 25.000 còpies del seu primer LP i que es podia trobar a quasi totes les cases de l’illa, han tingut un impacte durador, amb les seves cançons encara essent versionades per nous artistes. El grup Ressonadors i el duet Imaràntia són alguns dels intèrprets més destacats que han revisitat les obres del trio. Cançons històriques de l’illa que fins a 1974 eren desconegudes per molts eivissencs, van tornar de nou a l’actualitat gràcies a aquest disc: Anàrem a Sant Miquel, per exemple, continua sent el 2024 un himne de celebració gràcies a aquesta obra d’UC.
L’acte d’homenatge tindrà lloc a Sa Nostra Sala, al carrer d’Aragó 17, i començarà a les 20 h del divendres 29 de novembre. Durant l’event, els tres integrants originals del projecte, Isidor Marí Mayans, Joan Marí Muñoz «Murenu» i Victorí Planells Lavilla, així com Pere Planells, autor de la portada del disc, compartiran anècdotes sobre els inicis del grup i el seu emblemàtic disc. També es recordaran les cançons que van marcar una generació.
Aquesta joia ha de ser declarada com a BIC, gracies al format digital serà una de les poques coses que perdurarán, per sempre, d’alló que un dia va esser Eivissa. I no estic parlant amb ironia.
Precisament perquè no ha necessitat quelcom protecció oficial, aquest disc no serà oblidat. Té valor perque el poble ho reconeix, sense cap dubte.
S’ho estima i està dispost a pagar per ell i guardar-lo com or en pany.