Noudiari.es
  • Local
    • Local
    • Santa Eulària
    • Sant Joan
    • Sant Antoni
    • Formentera
    • Sant Josep
    • Vila
  • + Pitiüses
  • Deportes
    • Fútbol
    • Baloncesto
    • Atletismo
    • Balonmano
    • Natación
    • Motor
    • Tiro con arco
  • Opinión
    • Cartas a noudiari
    • Columna
  • Cultura
    • Libros
    • Música
    • Llibres curiosos
    • Paraules Nostres
    • Cine
    • Cómics
  • Empresas
  • Agenda
  • Coronavirus
Sin resultados
Ver todos
Sin resultados
Ver todos
Noudiari.es
Sin resultados
Ver todos

L’Eivissa més autèntica es reivindica a la Fira Rural de ses Quatre Véndes (vegi aquí el vídeo-resum)

Por Josep Àngel Costa (Soldat)
3 marzo 2013
en Local
1
0
Compartido
Share on FacebookShare on Twitter

 

Una boixa dóna palla a un dels cavalls de la mostra
Una boixa dóna palla a un dels cavalls de la mostra

@Soldat
El fet que a Eivissa la població estigui dispersa pel camp crea prou problemes a l’hora d’identificar els llocs, sobretot si tenim en compte que només hi ha cinc municipis vers els 53 que té Mallorca, on a bona part d’ells no hi ha més de mil habitants i alguns, com Escorca, no arriben als 300, quan aquí el més despoblat i amb diferència, Sant Joan de Labritja, en té prop de sis mil.

El problema l’hem patit molts eivissencs a l’hora de fer feina per mitjans d’àmbit balear (mallorquí) i que vèiem que si passava alguna cosa a Sant Jordi ens situaven a Sant Josep de sa Talaia o si estàvem a Santa Gertrudis ens retolaven com a “Santa Eulària des Riu”. No cal recordar la de punyides que ens vàrem merèixer per part dels vesins.

Una parada d'instruments tradicionals, un dels tocs folklòrics de la Fira Rural
Una parada d’instruments tradicionals, un dels tocs folklòrics de la Fira Rural

Dels casaments a les véndes
A Mallorca es fàcil fer la divisió: gairebé cada nucli de població té el seu Ajuntament, però aquí no hi havia nuclis, sinó esglésies enmig del camp que esdeveniren parròquies; la divisió geogràfica tradicional eren les véndes, els llocs que agrupaven uns quants casaments.

En els darrers anys, s’han recuperat les denominacions de les véndes, tant per objectius romàntics com pragmàtics.

La Fira
Aquest darrer és el cas de la cita protagonista del diumenge, la II Fira Rural de ses Quatre Véndes: “No sabíem quin nom posar-li”, explica n’Isabel Prats, de la vénda de sa Vorera –”jo pens que es diu de sa Vorera perquè està a la vora d’un puig”– i presidenta de l’Associació de Vesins de Buscastell –també una vénda–, que té el seu centre cívic i seu de la festa devora el Pou de Forada –una altra vénda–. “Fira de Forada? Els de Buscastell es queixerien, així que li calàrem Fira de ses Quatre Véndes i tots contents”. La quarta, és la de es Prat, una de les nou que formen part del municipi de Sant Antoni i de les 90 que hi ha a tota l’illa.

Més real que folklòric
Idò aquesta fira no ha set un simple mirall folklòric, sinó que ha set un expositor de l’Eivissa rural que encara existeix i dels seus productes agropecuaris.

L'egua de raça 'fiorda' de Noruega, amb una crinera de tres colors
L’egua de raça ‘fiorda’ de Noruega, amb una crinera de tres colors

Tot i que, en arribar, a l’apartat dels animals, com sempre els més visitats per les famílies amb infants, l’atracció no eren les races autòctones. Ho ha set una egua preciosa de color beix amb una crinera de tres colors; bé, de dos, blanca però amb una franja negra enmig que anava del cap fins la cua: “És de raça ‘fiorda’, es diu així pels fiords, perquè és la raça de Noruega”, explica María del Mar Ariza, de les quadres de Can Palari.

“Són uns cavalls molt protegits, de fet no en deixen exportar sementals, sinó només egües o mascles castrats, i així i tot costa molt fer-se’n amb un”. Perquè la seva s’adapti al clima, l’han de tenir esquilada, ja que té “una llana de més de quatre dits”.

Devora de l’egua ‘fiorda’, un grup de boixes es barallaven per poder apropar-se als ponis, però “na ‘Rogeta’ està molt cabrejada i quan intentes tocar-la et mossega el braç!”, es queixaven. Per això, totes preferien donar palla de menjar a ‘Pocholo’, el poni estrella de les festes de Sant Antoni.

Zona de la maquinària agrícola a la Fira Rural
Zona de la maquinària agrícola a la Fira Rural

Maquinària
Devora dels animals, ens trobam amb la zona de maquinària rural. Allí hi comparteixen berenar i porrons en Pau Marí, de l’empresa Solc de Labritja, i en Lucas Torres, de l’empresa d’excavacions homònimes. “Si sou competència, no us desinflau les rodes i us enfrontau?”, preguntam per tal de punyir. “Si entre pagesos hem de fer-nos competència, anam malament…”, n’aclareix un. “El camp s’ha abandonat, però també es recupera, però aquí venim i la gent pot veure que hi ha maquinària prou bona a Eivissa i que no fa falta anar-se’n fora per arreglar el camp i tornar-ho tot al seu lloc”, reivindiquen.

Els productes agropecuaris
Una vegada deixada enrere la zona exterior de maquinària i animals, dins el que habitualment és un camp de futbol, hi ha tot un seguit de parades artesanals i, sobretot, de productes agropecuaris. A l’entrada, ens trobam amb Bodegues sa Cova. L’amo és en Joan Bonet, de Sant Mateu (ha de ser d’alguna d’aquestes véndes: Albarca, Benimaimó, Besora, Can Miquel Cires, Cas Turs, sa Noguera o Racó d’Alcalà). “Com tots els sectors, avui en dia passam certes dificultats, però coses puntuals que no crec que durin massa. Cada dia són més els restaurants i establiments que ofereixen vins eivissencs i això és una feina que hem fet entre tots”, destaca.

Unes majores cardant la llana
Unes majores cardant la llana

A prop d’ell, entre un bon grapat de parades de caire més folklòric i de mostres d’oficis ja desapareguts, apareixen els agricultors ecològics. “Cada vegada la gent s’interessa més pels nostres productes, canvia de mentalitat i entén que són coses més sanes, per les quals s’ha de pagar una mica més a canvi de major qualitat, i molts prefereixen estalviar en altres despeses que no siguin l’alimentació”.

Adriana Molina, de la finca ecològica de Can Musson
Adriana Molina, de la finca ecològica de Can Musson

Així ho resumeix Adriana Molina, de la finca ecològica de Can Musson, a Santa Eulària, que encara es troba amb el problema que molta gent compra per la vista: “Si una tomata o una poma no brillen i tenen una mossegada de pardal, vol dir que no tenen sulfats ni cera i són naturals i, per tant, són de veritat i no productes industrialitzats”.

Daría de la Fuente va tastant els olis eivissencs
Daría de la Fuente va tastant els olis eivissencs

Devora la parada d’Adriana, ens trobam la de l’Agrupació de l’Olivar d’Eivissa, on ofereixen tasts de cinc de la desena de marques que representen. Allí s’atura una bona estona na Daría de la Fuente, que ha entrat a la Fira de casualitat quan ha vist tants cotxes aparcats devora la carretera que va a Corona. “Són tots molt bons, boníssims, però crec que aquest m’agrada una mica més per menjar-me’l només amb pa pagès, sense res més, que té un gust molt afruitat… però està boníssim, per no afegir-li res més”, exclama. El representant de l’agrupació de productors d’oli li explica: “És que aquesta partida està feta només amb olives arbequines i té un gust més pronunciat que els que en mesclen d’altres varietats d’oliva; alguna gent el prefereix així i d’altres volen alguna cosa més suau”.

L’hidromel del futur
Poc després, ens trobam Daría de la Fuente, amb la seva flamant botella d’oli de Joan Benet –de la vénda de Benimussa–, de nou a la parada dels vins de Sa Cova, on li ofereixen un gotet de vi que ella rebutja. Naltros no, i menys perquè hi hem tornat perquè ens anaven a presentar una primícia. El gendre de Joan Bonet i tècnic del celler, Eugenio de la Fuente –res a veure amb la tastadora d’oli, malgrat el llinatge– ens comenta que preparen la sortida al mercat d’un nou producte: hidromel, la mel sotmesa a fermentació, com el vi.

Eugenio de la Fuente ens deixa catar la beguda, ara casolana, que promet triomfar: hidromel d'Eivissa
Eugenio de la Fuente ens deixa catar la beguda, ara casolana, que promet triomfar: hidromel d’Eivissa

Ens posa una copeta de la botella casolana que tenen per a ells, ja que encara no ho tenen comercialitzat. Està boníssim. Extremadament bo. És suau i dolç però mica empallegós, com un ‘rebujito’ fi, amb tots els matisos de la mel però lleuger, com quan el concentrat de granadina o de llimona milloren al rebaixar-los amb aigua. I només són 15 graus… això fresquet…: “Heu pensat a servir-lo amb gel picat i unes fulles d’herbasana? Però si es fan ‘mojitos’ amb un licor tan marcat com les herbes eivissenques, amb això triomfaríeu…”.

Deixa’m l’hidromel i totes les varietats del vi de sa Cova i anam a la part final, a menjar. Frita de porc per a més de 300 persones, més de 100 quilos de carn que han girat amb les pebreres, els alls i les patates. Llàstima que ja no es temps de pebrassos.

Les restes de la frita de porc, però encara hi érem a temps...
Les restes de la frita de porc, però encara hi érem a temps…
Noticia anterior

Tercera victoria consecutiva en el Trial Ciutat d’Eivissa de un imparable Toni Bou

Siguiente noticia

‘Don Seenu’, la superproducción de Bollywood grabada en las Pitiüses

RelacionadoNoticias

Los trabajadores del servicio de recogida de residuos de Formentera plantean ir a la huelga

Los trabajadores del servicio de recogida de residuos de Formentera plantean ir a la huelga

8 febrero 2023
Situación crítica en Sa Residència Colisée: familiares denuncian graves negligencias con los ancianos

Familias de Sa Residència exigen una reacción urgente o acudirán a los juzgados: “Esto es inhumano”

8 febrero 2023
Sorprenden a un ladrón escondido entre unas cajas cuando intentaba robar en un local de Casas Baratas

Sorprenden a un ladrón escondido entre unas cajas cuando intentaba robar en un local de Casas Baratas

8 febrero 2023
La lluvia y el viento derriban un árbol sobre un coche en Santa Eulària

La lluvia y el viento derriban un árbol sobre un coche en Santa Eulària

8 febrero 2023
Siguiente noticia

'Don Seenu', la superproducción de Bollywood grabada en las Pitiüses

Comentarios 1

  1. mc o says:
    10 años atrás

    GRANDE!!!!! muy bueno el reportaje

    Responder

Deja una respuesta Cancelar la respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Comentarios recientes

  • Mari en Pacha Ibiza celebra este año su 50 aniversario
  • ... en Sa Veu des Poble denuncia que el reglamento del taxi de Sant Joan “contiene errores”
  • MANDA HUEVOS en Baleares, entre las comunidades donde más barato sale estudiar cualquier carrera
  • B. Ribas en Professionalitat i ignorància (Simebal com a exemple), per Bernat Joan
  • libertar en Sa Veu des Poble denuncia que el reglamento del taxi de Sant Joan “contiene errores”

Archivos

  • febrero 2023
  • enero 2023
  • diciembre 2022
  • noviembre 2022
  • octubre 2022
  • septiembre 2022
  • agosto 2022
  • julio 2022
  • junio 2022
  • mayo 2022
  • abril 2022
  • marzo 2022
  • febrero 2022
  • enero 2022
  • diciembre 2021
  • noviembre 2021
  • octubre 2021
  • septiembre 2021
  • agosto 2021
  • julio 2021
  • junio 2021
  • mayo 2021
  • abril 2021
  • marzo 2021
  • febrero 2021
  • enero 2021
  • diciembre 2020
  • noviembre 2020
  • octubre 2020
  • septiembre 2020
  • agosto 2020
  • julio 2020
  • junio 2020
  • mayo 2020
  • abril 2020
  • marzo 2020
  • febrero 2020
  • enero 2020
  • diciembre 2019
  • noviembre 2019
  • octubre 2019
  • septiembre 2019
  • agosto 2019
  • julio 2019
  • junio 2019
  • mayo 2019
  • abril 2019
  • marzo 2019
  • febrero 2019
  • enero 2019
  • diciembre 2018
  • noviembre 2018
  • octubre 2018
  • septiembre 2018
  • agosto 2018
  • julio 2018
  • junio 2018
  • mayo 2018
  • abril 2018
  • marzo 2018
  • febrero 2018
  • enero 2018
  • diciembre 2017
  • noviembre 2017
  • octubre 2017
  • septiembre 2017
  • agosto 2017
  • julio 2017
  • junio 2017
  • mayo 2017
  • abril 2017
  • marzo 2017
  • febrero 2017
  • enero 2017
  • diciembre 2016
  • noviembre 2016
  • octubre 2016
  • septiembre 2016
  • agosto 2016
  • julio 2016
  • junio 2016
  • mayo 2016
  • abril 2016
  • marzo 2016
  • febrero 2016
  • enero 2016
  • diciembre 2015
  • noviembre 2015
  • octubre 2015
  • septiembre 2015
  • agosto 2015
  • julio 2015
  • junio 2015
  • mayo 2015
  • abril 2015
  • marzo 2015
  • febrero 2015
  • enero 2015
  • diciembre 2014
  • noviembre 2014
  • octubre 2014
  • septiembre 2014
  • agosto 2014
  • julio 2014
  • junio 2014
  • mayo 2014
  • abril 2014
  • marzo 2014
  • febrero 2014
  • enero 2014
  • diciembre 2013
  • noviembre 2013
  • octubre 2013
  • septiembre 2013
  • agosto 2013
  • julio 2013
  • junio 2013
  • mayo 2013
  • abril 2013
  • marzo 2013
  • febrero 2013
  • enero 2013
  • diciembre 2012
  • noviembre 2012
  • octubre 2012
  • marzo 13

AVISO LEGAL
Los contenidos generados por Noudiari se encuentran bajo Creative Commons Attribution 3.0.
Noudiari.es, Avinguda Isidor Macabich, 41, 1-B, Eivissa, Illes Balears redaccion@noudiari.es Noudiari es un proyecto de La Pitiusa de Internet SL, NIF B57810103 Hecho con Wordpress

Sin resultados
Ver todos
  • Local
    • Local
    • Santa Eulària
    • Sant Joan
    • Sant Antoni
    • Formentera
    • Sant Josep
    • Vila
  • + Pitiüses
  • Deportes
    • Fútbol
    • Baloncesto
    • Atletismo
    • Balonmano
    • Natación
    • Motor
    • Tiro con arco
  • Opinión
    • Cartas a noudiari
    • Columna
  • Cultura
    • Libros
    • Música
    • Llibres curiosos
    • Paraules Nostres
    • Cine
    • Cómics
  • Empresas
  • Agenda
  • Coronavirus

AVISO LEGAL
Los contenidos generados por Noudiari se encuentran bajo Creative Commons Attribution 3.0.
Noudiari.es, Avinguda Isidor Macabich, 41, 1-B, Eivissa, Illes Balears redaccion@noudiari.es Noudiari es un proyecto de La Pitiusa de Internet SL, NIF B57810103 Hecho con Wordpress

Este sitio utiliza cookies funcionales y scripts externos para mejorar tu experiencia.

Privacy settings

Ajustes de privacidad

Este sitio utiliza cookies funcionales y scripts externos para mejorar tu experiencia. A la izquierda se especifica qué cookies y scripts se usan y cómo impactan en tu visita. Puedes cambiar tus ajustes en cualquier momento. Tus decisiones no tendrán impacto en tu visita.

NOTE: Estos ajustes solo se aplicarán al navegador y dispositivo que estés usando actualmente.

Doubleclick

Gestionar de manera eficiente la publicidad del site

Google Analytics

Medición del uso del site con interes estadísticos y anónimo

Powered by Cookie Information