Noudiari.es
  • Local
    • Local
    • Santa Eulària
    • Sant Joan
    • Sant Antoni
    • Formentera
    • Sant Josep
    • Vila
  • + Pitiüses
  • Deportes
    • Fútbol
    • Baloncesto
    • Atletismo
    • Balonmano
    • Natación
    • Motor
    • Tiro con arco
  • Opinión
    • Cartas a noudiari
    • Columna
  • Cultura
    • Libros
    • Música
    • Llibres curiosos
    • Paraules Nostres
    • Cine
    • Cómics
  • Empresas
  • Agenda
  • Coronavirus
Sin resultados
Ver todos
Sin resultados
Ver todos
Noudiari.es
Sin resultados
Ver todos

Bernat Ribas presenta la novel·la “Tornar a Balansat”: “Els pagesos d’Eivissa van viure la Guerra de Cuba com una gran desgràcia”

Por Toni Escandell
20 junio 2022
en + Pitiüses, Cultura
0
Bernat Ribas presenta la novel·la “Tornar a Balansat”: “Els pagesos d’Eivissa van viure la Guerra de Cuba com una gran desgràcia”

Bernat Ribas Planells amb un exemplar de la seua segona novel·la. Imatge cedida a Noudiari.

0
Compartido
Share on FacebookShare on Twitter

Bernat Ribas Planells presenta aquest dilluns la seua segona novel·la, Tornar a Balansat, a Sa Nostra Sala (Vila). Aquesta obra, que parla sobre els efectes que va tenir la Guerra de Cuba en la pagesia d’Eivissa, ha estat editada per Miquel Costa, com en el cas de la primera narració de Ribas: L’Emigrant. 

A través de la història de Pep Tanques i Vicent Balandra, dos joves miquelers que van haver de marxar a Cuba per mor d’aquesta guerra, l’autor evoca una època que va quedar ben gravada en l’imaginari dels eivissencs. Avui a les 20.00 hores, Ribas Planells parlarà d’aquesta novel·la històrica, juntament amb la professora i escriptora Margalida Marí Tur. El llibre compta amb la col·laboració del Consell d’Eivissa i el professor i sociolingüista Bernat Joan n’ha escrit el pròleg.

A la seua primera novel·la, L’Emigrant, també va parlar de l’experiència d’emigrar, en aquest cas a Nova York. Quina ha estat la motivació per a escriure de nou sobre aquest tema i enfocat en Cuba?

Per una banda, un escriu bàsicament perquè li agrada escriure, i casualment aquest segon llibre estava més o manco acabat fa quasi dos anys, però va arribar la pandèmia i tot es va aturar. Realment, fa dos anys i pico vaig llegir que se celebrava el 500 aniversari de la fundació de la ciutat de l’Havana i vaig pensar que tenia ganes d’escriure una mica més sobre Cuba, perquè ja n’havia fet una mica de referència en el llibre anterior, parlant de l’emigració, però volia parlar sobre el que havia representat la Guerra de Cuba per a la nostra societat rural eivissenca.

A L’Emigrant es va inspirar en el seu avi, que va emigrar a Nova York. Té també familiars que emigraren a Cuba?

Que jo sàpiga, no. Algun amic m’ho ha preguntat, però aquesta vegada la novel·la no es basa en una experiència personal. La vaig escriure d’aquest tema perquè em venia de gust, influït pel 500 aniversari de l’Havana i perquè el tema de la immigració està molt relacionat amb Cuba i les Antilles. Tanmateix, aquesta vegada no hi ha referències familiars.

Tornar a Balansat és una novel·la històrica, es nota que ha hagut d’investigar per a poder plasmar el context històric de la Guerra de Cuba.

Sí, realment és una novel·la històrica. No sé si és pel fet de viure fora d’Eivissa -encara que estigui prop, perquè visc a Palma fa molts d’anys-, però tot el que fa referència a la societat rural, que és en la que jo vaig néixer i créixer, m’interessa molt. Sobretot la petita història, la història menuda, la de la gent del carrer. Però clar, no som historiador, i l’única manera que tenc de parlar-ne és inventant una trama per a poder dotar-ho de contingut. En el llibre tampoc hi ha molts episodis bèl·lics i actes de guerra; aprofit, en canvi, per intentar reflectir com era la societat rural eivissenca i com es va veure afectada per la Guerra de Cuba, quina era la situació que es vivia aquí, a Eivissa.

Bernat Ribas Planells amb un exemplar de la seua segona novel·la. Imatge cedida a Noudiari.

Quins diria que foren els canvis més potents per als eivissencs en aquella època?

Pel que fa a la Guerra de Cuba, pens que aquella civilització rural nostra la va veure principalment com una gran desgràcia. El camp eivissenc va pagar un preu alt en vides humanes, morts i ferits; va pagar un preu molt alt en empobriment i, en canvi, no va rebre res. Tal vegada algun financer o alguna fortuna va fer sous, però la societat del camp, el pagès eivissenc, ho va viure com una tragèdia i res de bo en va sortir de tot allò.

De fet, allò va deixar empremta en la cultura popular eivissenca. Hi ha dites i cançons, com s’inclou al llibre, que esmenten Cuba i l’Havana. És a dir, allò va quedar molt gravat en la ment de la gent, no?

Clar, perquè, a més a més, Cuba era una de les riqueses que tenia llavors l'”Imperi” espanyol. Cuba era una terra rica i que produïa, i anar a fer fortuna allí era, o podia ser, un signe de prosperitat. Perdre això de cop i de mala manera va suposar un trencament dolorós, es va viure com un empobriment, com un drama.

La novel·la comença amb el flashback d’un hoteler de Sant Miquel, que li fa traslladar-se a la Guerra de Cuba. La intenció era reflectir l’evolució d’Eivissa, des d’aquella guerra fins a l’arribada del turisme?

Sí, és això. L’hoteler és un descendent, tres o quatre generacions per davall, d’uns dels joves protagonistes. De fet, en el llibre també aprofit per reviure una mica una cosa que jo vaig viure quan era un al·lot, que fou la primera gran arribada de turistes a Eivissa. Estic parlant de finals dels cinquanta i dels seixanta, i successivament, fins als vuitanta i noranta, quan la planta hotelera ja va quedar més o manco consolidada. Això va tenir un fort impacte en la societat de l’illa. Tenc algunes experiències de companys d’escola i aprofit per parlar-ne també una mica en el llibre.

Per què creu que és important que les noves generacions coneguin el que va passar a Eivissa arran de la Guerra de Cuba?

Crec que és necessari que mantinguem coneixement i constància de les nostres arrels, nosaltres estam on estam ara i som on som perquè gent de tres o quatre generacions enrere feren o deixaren de fer determinades coses. Segurament als nostres joves, a la generació dels meus nets, aquesta cosa ja els hi quedarà tan llunyana que els hi semblarà una cosa d’alienígenes. De tota manera, aspir que quedi alguna constància d’això, més que res per una qüestió de respecte cap als nostres avantpassats. Jo, que vaig néixer a la pagesia, record que els majors i els avantpassats eren una institució molt respectada, i esper haver contribuït a mantenir el respecte cap a aquesta gent.

Viu molt prop d’Eivissa, però l’enyora? Com la veu ara?

L’enyorança sempre és perpètua, encara que viure a Eivissa o a Mallorca, a efectes sociològics, és bàsicament el mateix. Tots vivim d’una societat que depèn fortament del turisme, tots estam més o manco dins el mateix vaixell. Que com veig a Eivissa? Crec que s’ha desbordat una mica. Qui serà el primer que digui que sobra gent? Perquè crec que sobra gent aquí i a Mallorca, no ho personalitzo només en Eivissa. Segurament a Menorca no tant i s’han salvat un poc més. Aquí, en canvi, hem perdut una mica el control de tot això. I un altre aspecte que vivim i que no és necessàriament dolent és que tenim una immigració molt forta, i hem de ser capaços integrar-la. No vull dir que algú que arribi a Eivissa hagi de començar a parlar automàticament en eivissenc, però sí que hauríem de ser capaços de fer-los estimar la nostra cultura i també la nostra llengua, fins allà on sigui possible. En lloc d’apartar-los, cosa que malauradament la nostra societat ha fet, perquè hi ha qui diu que els de fora venen a llevar-nos la feina, visió amb la qual estic en absolut desacord, hauríem de ser capaços d’integrar-los. Jo em dic Ribas Planells i d’aquí uns quants anys persones amb llinatges com el meu en quedaran poques, però això no serà un problema si abans hem estat capaços de transmetre la nostra manera d’entendre la vida i també d’acceptar les coses bones que ens duen les persones de fora.

Un exemplar de “Tornar a Balansat”.

Si no, es creen guetos.

Sí, i això és terrible, els guetos em fan una por tremenda. El que em dona una mica d’esperança és que hi ha un grup d’eivissencs molt conscienciats. I també és cert que els que ens feim una mica vells tendim a pensar que tot el ve després de nosaltres és el diluvi. Jo veig grups de gent molt jove amb interès per defensar uns valors, i no vol dir que vulguin tornar a viure com al segle XIX, ni molt manco, però tampoc tirar-ho tot per la borda i deixar que es perdin moltes coses pel desguàs de la història.

Tags: Bernat Ribas PlanellsculturaEivissaLiteraturallibresSa Nostra Sala
Noticia anterior

El Consell de Formentera treballa per incorporar més espais sense fum a l’illa

Siguiente noticia

Recorren la ruta Dénia-Ibiza pedaleando, una aventura que se emitirá en televisión

RelacionadoNoticias

Claudia Cotaina: “Las feministas sabemos que la ley ‘trans’ es perjudicial para los derechos de las mujeres”

La exconcejala Clàudia Cotaina carga contra el Gobierno por la ley trans: “Abandonáis a las mujeres como abandonasteis a la izquierda”

28 junio 2022
Vídeo.- Alba Carrillo habla en Telecinco sobre los robos en Ibiza: “Si vais, llevaros lo justo”

Vídeo.- Alba Carrillo habla en Telecinco sobre los robos en Ibiza: “Si vais, llevaros lo justo”

28 junio 2022
Ciudadanos pide que los parques infantiles del municipio de Ibiza tengan más sombra

Ciudadanos pide que los parques infantiles del municipio de Ibiza tengan más sombra

28 junio 2022

Ibiza y Formentera suman 80 nuevos contagios Covid ‘oficiales’, ya que los casos leves ya no se reportan

28 junio 2022
Siguiente noticia
Recorren la ruta Dénia-Ibiza pedaleando, una aventura que se emitirá en televisión

Recorren la ruta Dénia-Ibiza pedaleando, una aventura que se emitirá en televisión

Deja una respuesta Cancelar la respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Comentarios recientes

  • Angustinet el josepí en 20 motos en Formentera no son nada, por Joan Miquel Perpinyà
  • luisluis en Roban joyas y dinero en la casa de Ibiza donde se aloja el futbolista del PSG Marco Verratti en sus vacaciones
  • luisluis en Vídeo.- Alba Carrillo habla en Telecinco sobre los robos en Ibiza: “Si vais, llevaros lo justo”
  • luisluis en La exconcejala Clàudia Cotaina carga contra el Gobierno por la ley trans: “Abandonáis a las mujeres como abandonasteis a la izquierda”
  • luisluis en Más demanda que oferta: faltan coches de alquiler para el verano

Archivos

  • junio 2022
  • mayo 2022
  • abril 2022
  • marzo 2022
  • febrero 2022
  • enero 2022
  • diciembre 2021
  • noviembre 2021
  • octubre 2021
  • septiembre 2021
  • agosto 2021
  • julio 2021
  • junio 2021
  • mayo 2021
  • abril 2021
  • marzo 2021
  • febrero 2021
  • enero 2021
  • diciembre 2020
  • noviembre 2020
  • octubre 2020
  • septiembre 2020
  • agosto 2020
  • julio 2020
  • junio 2020
  • mayo 2020
  • abril 2020
  • marzo 2020
  • febrero 2020
  • enero 2020
  • diciembre 2019
  • noviembre 2019
  • octubre 2019
  • septiembre 2019
  • agosto 2019
  • julio 2019
  • junio 2019
  • mayo 2019
  • abril 2019
  • marzo 2019
  • febrero 2019
  • enero 2019
  • diciembre 2018
  • noviembre 2018
  • octubre 2018
  • septiembre 2018
  • agosto 2018
  • julio 2018
  • junio 2018
  • mayo 2018
  • abril 2018
  • marzo 2018
  • febrero 2018
  • enero 2018
  • diciembre 2017
  • noviembre 2017
  • octubre 2017
  • septiembre 2017
  • agosto 2017
  • julio 2017
  • junio 2017
  • mayo 2017
  • abril 2017
  • marzo 2017
  • febrero 2017
  • enero 2017
  • diciembre 2016
  • noviembre 2016
  • octubre 2016
  • septiembre 2016
  • agosto 2016
  • julio 2016
  • junio 2016
  • mayo 2016
  • abril 2016
  • marzo 2016
  • febrero 2016
  • enero 2016
  • diciembre 2015
  • noviembre 2015
  • octubre 2015
  • septiembre 2015
  • agosto 2015
  • julio 2015
  • junio 2015
  • mayo 2015
  • abril 2015
  • marzo 2015
  • febrero 2015
  • enero 2015
  • diciembre 2014
  • noviembre 2014
  • octubre 2014
  • septiembre 2014
  • agosto 2014
  • julio 2014
  • junio 2014
  • mayo 2014
  • abril 2014
  • marzo 2014
  • febrero 2014
  • enero 2014
  • diciembre 2013
  • agosto 2013
  • julio 2013
  • junio 2013
  • mayo 2013
  • abril 2013
  • marzo 2013
  • febrero 2013
  • enero 2013
  • diciembre 2012
  • noviembre 2012

AVISO LEGAL
Los contenidos generados por Noudiari se encuentran bajo Creative Commons Attribution 3.0.
Noudiari.es, Avinguda Isidor Macabich, 41, 1-B, Eivissa, Illes Balears redaccion@noudiari.es Noudiari es un proyecto de La Pitiusa de Internet SL, NIF B57810103 Hecho con Wordpress

Sin resultados
Ver todos
  • Local
    • Local
    • Santa Eulària
    • Sant Joan
    • Sant Antoni
    • Formentera
    • Sant Josep
    • Vila
  • + Pitiüses
  • Deportes
    • Fútbol
    • Baloncesto
    • Atletismo
    • Balonmano
    • Natación
    • Motor
    • Tiro con arco
  • Opinión
    • Cartas a noudiari
    • Columna
  • Cultura
    • Libros
    • Música
    • Llibres curiosos
    • Paraules Nostres
    • Cine
    • Cómics
  • Empresas
  • Agenda
  • Coronavirus

AVISO LEGAL
Los contenidos generados por Noudiari se encuentran bajo Creative Commons Attribution 3.0.
Noudiari.es, Avinguda Isidor Macabich, 41, 1-B, Eivissa, Illes Balears redaccion@noudiari.es Noudiari es un proyecto de La Pitiusa de Internet SL, NIF B57810103 Hecho con Wordpress

Bienvenido de nuevo

Accede a tu cuenta

¿Has olvidado el password?

Recuperar password

Introduce tu usuario y tu e-mail para recuperar el password

Log In

Este sitio utiliza cookies funcionales y scripts externos para mejorar tu experiencia.

Add New Playlist

Privacy settings

Ajustes de privacidad

Este sitio utiliza cookies funcionales y scripts externos para mejorar tu experiencia. A la izquierda se especifica qué cookies y scripts se usan y cómo impactan en tu visita. Puedes cambiar tus ajustes en cualquier momento. Tus decisiones no tendrán impacto en tu visita.

NOTE: Estos ajustes solo se aplicarán al navegador y dispositivo que estés usando actualmente.

Doubleclick

Gestionar de manera eficiente la publicidad del site

Google Analytics

Medición del uso del site con interes estadísticos y anónimo

Powered by Cookie Information