Noudiari.es
  • Local
    • Local
    • Santa Eulària
    • Sant Joan
    • Sant Antoni
    • Formentera
    • Sant Josep
    • Vila
  • + Pitiüses
  • Deportes
    • Fútbol
    • Baloncesto
    • Atletismo
    • Balonmano
    • Natación
    • Motor
    • Tiro con arco
  • Opinión
    • Cartas a noudiari
    • Columna
  • Cultura
    • Libros
    • Música
    • Llibres curiosos
    • Paraules Nostres
    • Cine
    • Cómics
  • Empresas
Sin resultados
Ver todos
Sin resultados
Ver todos
Noudiari.es
Sin resultados
Ver todos

Llibres curiosos (XII). 1907: Margaret d’Este: With a camera in Majorca [Iviza and Menorca], per Joan-Albert Ribas

Por Óscar Ribas
4 marzo 2018
en + Pitiüses, Cultura
0
0
Compartido
Share on FacebookShare on Twitter

 

Aquest llibre té un títol enganyer, perquè només fa referència a Mallorca quan, en realitat, explica experiències viatgeres també a Eivissa i a Menorca, per aquest ordre. Està estructurat en quatre parts: les dues primeres fan referència a Mallorca, la tercera a Eivissa (dividida en Vila, Santa Eulària, la necròpolis des puig des Molins i ses Salines) i la quarta a Menorca.

N’hi ha una molt bona edició en català (ben traduïda, molt ben documentada), si us crida l’atenció aquesta ressenya que en faig, que va autoeditar-se l’investigador mallorquí Jaume Boada l’any 2014 i que és relativament fàcil de trobar al mercat. Boada també és autor d’una versió catalana de The Fortunate Isles de Mary Stuart Boyd, del qual ja hem parlat en aquesta secció.

També tenim notícia, per l’arquitecte i investigador Joan Prats Bonet, d’una edició en castellà que va fer-ne el professor d’idiomes de l’Institut Balear i de l’Escola de Comerç de Palma (a més d’intèrpret de Sanitat del port d’Eivissa) Miquel Oliver Amorós.

L’autora del llibre, com podeu imaginar, era de casa bona; era, en realitat molt rica. A l’inici del segle XX no era habitual que una dona viatjàs pel món i pogués deixar descrites, per la paraula i la imatge, les seues experiències

Va parlar col·lateralment d’aquest tema de les dones viatgeres, fa uns mesos, però no específicament d’aquesta autora, l’escriptora Helena Alvarado en una conferència del cicle Escriviure, que tan bé organitza cada any a la biblioteca de Santa Eulària des Riu la filòloga Maria Guasch. S’hi referia com les antipenèlopes, és a dir, dones que, en comptes d’estar esperant (així com Penèlope va esperar anys i anys la tornada del seu home, Ulisses, que no acabava d’arribar…) aquestes dones viatgeres s’embarcaven a l’aventura i descrivien amb textos i imatges aquestos viatges

L’autora d’Amb una càmera a Mallorca, Margaret d’Este Moss King, va néixer l’any 1876, a la vil·la d’Este, una gran residència privada situada a la vora del llac Como, al nord d’Itàlia, que avui en dia encara és un lloc, diríem, d’alt standing.

Va escriure dos llibres més amb títol semblant: A través de Còrsega amb una càmera i A les Canàries amb una càmera. Va ser una dona amb idees avançades. Tan moderna de pensament era (i això va ser un fet que va sortir a la premsa de l’època i va ser molt comentat) que en morir, l’any 1930, relativament jove, va disposar al seu testament que llegava una generosa dotació econòmica de per vida al seu home (un militar d’alta graduació, cosí seu), a la segona dona, si es tornava a casar i així mateix s’havia de procedir amb una assignació per a cada un dels eventuals fills que pogués haver-hi en aquest segon matrimoni del seu vildo.

I qui és la fotògrafa que l’acompanya als seus viatges i deixa constància gràfica de la ruta? Darrere el pseudònim de Mrs. R. M. King s’amaga la seua pròpia mare, Elisabeth Augusta Egerton, que adoptà les inicials i el llinatge del seu difunt marit i mare de Margaret, Robert Moss King. La mare, Elisabeth, amb més de seixanta anys, acompanyava la filla i va ser l’autora de totes les fotos d’aquestos llibres.

La part dedicada a Eivissa ocupa de la pàgina 121 a la 141 de l’original publicat per Putnam a Londres l’any 1907 i hi ha 10 fotografies magnífiques d’aquesta illa.

Varen arribar a Vila la primavera de 1906 i varen tenir una mala entrada, ja que el vapor Isleño, que atracava a Vila tres voltes per setmana des de Palma (si el temps ho permetia) no va poder atracar al port i hagueren de quedar ancorades a mitja milla mar endins i arribaren al moll amb un bot de rems, i plovia fort, escriu. Duien una carta de recomanació per a Sebastià Roig, propietari de la fonda la Marina del port de Vila (que s’anunciava amb tot detall a la Guia del Turista d’Artur Pérez Cabrero i Tur, que aparegué dos anys més tard que el llibre de Margaret d’Este. L’autora parla bé de l’establiment i del propietari.

De la seua estada a Santa Eulària, a la qual dedica bona part de les seues descripcions i dos testimonis gràfics, descriu el següent:

«El paisatge que tenim davant nostre és molt d’estil de Corot» (Jean Baptiste Camille Corot va ser un dels més destacats pintors francesos de paisatges del segle XIX). (…)

«Emmarcat pels troncs retorcits de les oliveres i els garrovers foscos, damunt un promontori devora la mar s’aixeca Santa Eulària, un poble d’aspecte oriental de parets blanques i ombres blavoses, envoltat d’una tanca de figueres de pic».

«A l’edat mitjana, l’església, com la majoria de les de l’illa, constituïa una fortalesa perquè els habitats de la rodalia s’hi refugiassin durant els freqüents atacs dels pirates: dins el porxo hi ha un pou, del qual els que s’hi refugiaven podien pouar aigua».

El peu diu «la vella església fortalesa de Santa Eulària té un porxo amb voltes prou gros per allotjar-hi un parell de centenars de persones»

També varen voler plasmar les persones que habitaven l’illa el 1906, com aquesta parella que anaven, de pressa, cap a festa, es veu el moviment en la foto, no estan posant per a la fotògrafa. «És un dia de festa i els pagesos eivissencs van tots mudats…»

 Sebastià Roig, un avançat en la història del turisme a Eivissa i gran relacions públiques, va posar a disposició de Margaret i sa mare un treballador seu perquè les acompanyàs per l’illa. Segurament és un dels primers guies turístics eivissencs que tenim documentats.

Acabaren l’estada a Eivissa amb una visita a ses Salines, amb una aturada prèvia a la necròpolis des puig des Molins a la sortida i una altra a Sant Jordi. Fixau-vos en el Sant Jordi de l’any 1906…

Ve a dir el peu de foto «La vella església fortificada de Sant Jordi va ser construïda el segle XIV i ha resistit molts d’atacs dels moros»

Margaret d’Este comparà la vista de ses Salines amb una Suïssa càlida, pels múltiples llacs) diu referint-se als estanys, i els munts blancs i descriu el bell i rosat solpost de la zona. Explica el laboriós procés de recollida i embarcament de sal. Quan ella hi anà, n’estava sortint cap a Rússia i cap a Amèrica.

La mateixa nit, a les deu, les cridaren a embarcar de nou a l’Isleño i tornaren cap a Palma. Els quedava encara el viatge a Menorca.

Detall del port d’Eivissa, amb la garita de la torre de la Mar.

 

 

Tags: Llibres curiosos
Noticia anterior

Ushuaïa superar al Barça y ya toca el ‘play-off’

Siguiente noticia

Victoria de la Peña, empate del Formentera y derrota del San Rafael

RelacionadoNoticias

Arde una hectárea de terreno agrícola entre Puig d’en Valls y Jesús

Arde una hectárea de terreno agrícola entre Puig d’en Valls y Jesús

12 julio 2025
Sant Josep reconoce la excelencia académica de su alumnado

Sant Josep reconoce la excelencia académica de su alumnado

12 julio 2025
Vueling anula tres vuelos Ibiza-Barcelona en los dos últimos días

Vueling cancela 5 vuelos, uno procedente de Ibiza, que iban al aeropuerto de Bilbao

11 julio 2025
UGT plantea al presidente del Consell de Formentera mejoras urgentes en el transporte sanitario de la isla

UGT plantea al presidente del Consell de Formentera mejoras urgentes en el transporte sanitario de la isla

11 julio 2025
Siguiente noticia

Victoria de la Peña, empate del Formentera y derrota del San Rafael

Deja una respuesta Cancelar la respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Comentarios recientes

  • Demostenes en Denuncian unas obras en el antiguo Bar San Francisco junto al BIC de la iglesia y en pleno Parque Natural
  • Ex semiranista en «Ibiza vive del recuerdo de los hippys que vinieron en sus furgonetas pero ahora echa a trabajadores que viven en ellas»
  • Luis en El PSOE reclama una solución al abandono del paso subterráneo entre Jesús y es Puig d’en Valls
  • ebusitano en Denuncian unas obras en el antiguo Bar San Francisco junto al BIC de la iglesia y en pleno Parque Natural
  • luisluis en Por una Ley de Control de Entrada y Circulación de Influencers en Ibiza, por Laura Ferrer

Lo más leído

  • «Ibiza vive del recuerdo de los hippys que vinieron en sus furgonetas pero ahora echa a trabajadores que viven en ellas»

    «Ibiza vive del recuerdo de los hippys que vinieron en sus furgonetas pero ahora echa a trabajadores que viven en ellas»

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0
  • Denuncian unas obras en el antiguo Bar San Francisco junto al BIC de la iglesia y en pleno Parque Natural

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0
  • Ibiza al límite: todas las desaladoras cortan el suministro de agua a los camiones cisterna

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0
  • Nacen en Barcelona las primeras crías de lagartija pitiusa: un paso clave para salvar la especie

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0
  • Una serpiente aparece dentro de una furgoneta en el puerto de Ibiza: “¡Menudo susto nos llevamos!”

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0

Archivos

AVISO LEGAL Los contenidos generados por Noudiari se encuentran bajo CC BY-NC 3.0 ES Noudiari.es, Av. de Santa Eulària nº 17 escala D oficina 15D, Illes Balears redaccion@noudiari.es Noudiari es un proyecto de La Pitiusa de Internet SL, NIF B57810103. Política de cookies y Declaración de privacidad Hecho con Wordpress

Gestiona tu privacidad

Para ofrecer las mejores experiencias, nosotros y nuestros socios utilizamos tecnologías como cookies para almacenar y/o acceder a la información del dispositivo. La aceptación de estas tecnologías nos permitirá a nosotros y a nuestros socios procesar datos personales como el comportamiento de navegación o identificaciones únicas (IDs) en este sitio y mostrar anuncios (no-) personalizados. No consentir o retirar el consentimiento, puede afectar negativamente a ciertas características y funciones.

Haz clic a continuación para aceptar lo anterior o realizar elecciones más detalladas. Tus elecciones se aplicarán solo en este sitio. Puedes cambiar tus ajustes en cualquier momento, incluso retirar tu consentimiento, utilizando los botones de la Política de cookies o haciendo clic en el icono de Privacidad situado en la parte inferior de la pantalla.

Funcional Siempre activo
El almacenamiento o acceso técnico es estrictamente necesario para el propósito legítimo de permitir el uso de un servicio específico explícitamente solicitado por el abonado o usuario, o con el único propósito de llevar a cabo la transmisión de una comunicación a través de una red de comunicaciones electrónicas.
Preferencias
El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
Estadísticas
El almacenamiento o acceso técnico que es utilizado exclusivamente con fines estadísticos. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu Proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
Marketing
El almacenamiento o acceso técnico es necesario para crear perfiles de usuario para enviar publicidad, o para rastrear al usuario en una web o en varias web con fines de marketing similares.
Estadísticas

Marketing

Características
Siempre activo

Siempre activo
Administrar opciones Gestionar los servicios Gestionar {vendor_count} proveedores Leer más sobre estos propósitos
Administrar opciones
{title} {title} {title}
Sin resultados
Ver todos
  • Local
    • Local
    • Santa Eulària
    • Sant Joan
    • Sant Antoni
    • Formentera
    • Sant Josep
    • Vila
  • + Pitiüses
  • Deportes
    • Fútbol
    • Baloncesto
    • Atletismo
    • Balonmano
    • Natación
    • Motor
    • Tiro con arco
  • Opinión
    • Cartas a noudiari
    • Columna
  • Cultura
    • Libros
    • Música
    • Llibres curiosos
    • Paraules Nostres
    • Cine
    • Cómics
  • Empresas

AVISO LEGAL Los contenidos generados por Noudiari se encuentran bajo CC BY-NC 3.0 ES Noudiari.es, Av. de Santa Eulària nº 17 escala D oficina 15D, Illes Balears redaccion@noudiari.es Noudiari es un proyecto de La Pitiusa de Internet SL, NIF B57810103. Política de cookies y Declaración de privacidad Hecho con Wordpress