Noudiari.es
  • Local
    • Local
    • Santa Eulària
    • Sant Joan
    • Sant Antoni
    • Formentera
    • Sant Josep
    • Vila
  • + Pitiüses
  • Deportes
    • Fútbol
    • Baloncesto
    • Atletismo
    • Balonmano
    • Natación
    • Motor
    • Tiro con arco
  • Opinión
    • Cartas a noudiari
    • Columna
  • Cultura
    • Libros
    • Música
    • Llibres curiosos
    • Paraules Nostres
    • Cine
    • Cómics
  • Empresas
Sin resultados
Ver todos
Sin resultados
Ver todos
Noudiari.es
Sin resultados
Ver todos

El Govern organitza un cicle mensual de 19 funcions de teatre sobre la Guerra Civil i la repressió franquista a les quatre illes

Por Redacción
24 octubre 2022
en + Pitiüses
0
El Govern organitza un cicle mensual de 19 funcions de teatre sobre la Guerra Civil i la repressió franquista a les quatre illes

Presentació a Palma del cicle 'Teatre per la Memòria'. Foto: CAIB.

0
Compartido
Share on FacebookShare on Twitter

La Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica del Govern, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, organitza el primer cicle «Teatre per a la Memòria», amb motiu del Dia del Record, que se celebrarà el 29 d’octubre.



Durant un mes, set peces teatrals sobre la Guerra Civil, la postguerra o la repressió franquista, a càrrec de set companyies locals, giraran per diferents espais de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, fins a completar un total de 19 funcions. Així ho han explicat aquest dilluns des del Govern, durant la presentació d’aquest cicle teatral, que ha tingut lloc a la sala de premsa de la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica (Palma).

«És de justícia fer valdre totes les disciplines i aquest Cicle és, al cap i a la fi, tot i que manquin moltes obres, també un homenatge a aquesta branca imprescindible de la Memòria democràtica», ha destacat el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica del Govern, Jesús Jurado, qui també ha volgut assenyalar que, des de la Direcció General de Memòria s’ha intentat que les obres fossin diverses, que s’expliqui la repressió de les dones, del món cultural, la repressió a Balears però també arreu de l’Estat, incloent-hi els camps de concentració nazis.

La programació, la qual és fruit de recopilar les diferents propostes dels membres de les Comissions de Fosses i de Memòria Democràtica, inclou els espectacles següents:

Les cançons perdudes, de Noctàmbuls Teatre

Les cançons perdudes és una peça de dramatúrgia documental escrita per Jaume Miró i dirigida per Joan Fullana; però és, a més, un treball col·lectiu de creació juntament amb els actors, un projecte que es va gestar de manera grupal.

Amb l’objectiu d’acostar el teatre documental al públic, Les cançons perdudes posa en escena, d’una manera simple i eficaç, i a través de documentació contrastada, la vida de Margaret Zimbal, miliciana alemanya combatent en la Guerra Civil, en un espectacle de petit format en què la narració a càrrec de tres intèrprets (dos actors i una actriu) viatja des del passat al present.

La música també hi és present, amb dues peces interpretades en directe, cançons cantades amb l’acompanyament d’un ukulele que serveixen per lligar i fer de pont dels blocs narratius de la història.

Els altres, de Cultural-ment

Els altres és una obra que vol retre homenatge al batle republicà Emili Darder, vilipendiat i assassinat pels franquistes l’any 1937, i «als altres», tota aquella gent represaliada, assassinada, torturada i mutilada. «També a les famílies, els drets perduts, les usurpacions, les violacions, les mentides, els robatoris, la discriminació, la defenestració, l’exili, la presó, la mort de la cultura, la manca de llibertat, l’endarreriment del país, el silenci… i, sobretot, la por», destaquen des del Govern en una nota de premsa.

Fragments a Mallorca durant la Guerra Civil, de L’Alicorn Teatre

Fragments és un text dramàtic construït amb petites parts d’un discurs narratiu: la memòria de la Guerra Civil a través dels relats d’unes dones ferides. El text està constituït per una successió de relats independents un de l’altre, units pel sentiment tràgic. Cada personatge monopolitza el discurs per contar uns succeïts dels quals en fou protagonista.

«Gabriel Janer Manila va enregistrar aquestes veus entre 1973 i 1978. Eren les veus d’unes dones marcades pel dolor de la guerra: feia quasi quaranta anys que havia acabat i persistien els records de les ferides. Havien suportat la misèria de conviure amb els vencedors, aquells que havien assassinat els seus homes: el pare, el germà, el fill, el marit, l’amant… No gosaven parlar-ne. Tenien por. Les històries que expliquen només podien contar-se en secret, a mitja veu, quasi en silenci. Aquell silenci de pedra que els varen imposar», destaca la nota.

Amarg, d’Òrbita Produccions

La història narrada és la darrera nit de Federico García Lorca a la terra, abans de ser afusellat per les seves idees «modernes». Però també la de totes les persones represaliades, perseguides o torturades per les seves creences i d’aquells avançats al seu temps que decidiren viure lliures i ho pagaren car.

«Amarg és l’abans i el durant d’aquella nit. L’aproximació al mite, al poeta, al viatger, al dramaturg, a l’amic, a l’enamorat, i a tots els que escriuen, viuen i estimen amb passió. És una obra amb noms i fets reals, personatges inventats, i contada per dones que fan d’homes: perquè ha sortit així i perquè, segurament, ha funcionat el subconscient que es rebel·la contra les normes establertes, com va fer Lorca, i com varen fer tants de valents i valentes», subratllen des de l’Executiu autonòmic.

Llum trencada, d’Iguana Teatre

El cop d’estat del 18 de juliol de 1936 trencà els somnis de gran part de la població i, per a les dones, suposà la pèrdua de tots els drets que havien aconseguit amb la Segona República; però també la pèrdua dels homes que formaven part de la seva vida.

L’espectacle recupera algunes històries d’aquestes dones que anaren a presó, no per les seves idees polítiques, sinó perquè eren filles d’un o dones d’un altre. I reivindica el paper d’altres dones, activistes, fortes i valentes, que s’atreviren a enfrontar-se amb els qui les volien fer callar.

Llum Trencada recupera un bocí de la història que no semblava interessar gaire, perquè no era la història del protagonista, sinó dels personatges secundaris que, tanmateix, foren objecte d’una venjança i repressió tan dura com la dels seus companys, pares o fills.

Exercicis de Memòria, d’El Somni Produccions

És una proposta escènica de petit format, pensada per ser representada en actes commemoratius relacionats amb la memòria històrica per honorar les persones represaliades durant la Guerra Civil i la postguerra a les Illes, que centra la mirada en les dones que els varen sobreviure: companyes, germanes, filles i netes que han lluitat i continuen lluitant per la dignitat i la memòria dels seus éssers estimats.

Totes les dones que apareixen en Exercicis de memòria tenen en comú el mateix batec: rompre el silenci imposat i convertir el dolor en lluita. «Per a totes, l’amor és el motor. El desig de tornar a abraçar allò que queda del pare, germà, padrí o company, saber on és, tornar-lo a enterrar, destapar la veritat».

«Aquest text està dedicat a elles, a totes les dones que continuen buscant, a totes les dones que han decidit trencar amb l’herència del silenci: dones que estimem, dones valentes, dones de llum», agrega la nota.

Antígones 2077, de WeNeverSleep

«A través del mite d’Antígona donam veu a les companyes dels represaliats desapareguts durant la Guerra Civil i la postguerra a les Illes Balears que varen quedar vives. Parlam d’esposes, germanes, filles i netes. Parlam de desenterrar per poder tornar a enterrar dignament, amb les ungles si fa falta. Parlam del dret a la memòria com una lluita contra l’oblit, perquè 2077 no és una xifra: és la història que hi ha darrere del cens elaborat pel Govern de les Illes Balears, d’acord amb la Llei de memòria històrica; però hi ha més, perquè són assassinades, una vegada i una altra, les persones que estimaven als 2077; els familiars que encara no els han trobat. Sabem quantes vegades són assassinats els 2077 sense el dret a la memòria? Antígones 2077 no és el futur. Tampoc és el passat. Antígones 2077 és avui encara», afegeix la nota del Govern balear.

Així, Antígones 2077 és la voluntat de continuar donant veu a les dones represaliades durant la Guerra Civil i la postguerra espanyola.

Totes les representacions del cicle són gratuïtes. Només cal descarregar les invitacions a través del portal web Ticketib.com.

El 29 d’octubre és, conforme a la Llei 2/2018, de 13 d’abril, de memòria i reconeixement democràtics de les Illes Balears, la data simbòlica de record i reivindicació dels valors democràtics i la lluita per la llibertat, dins del dret a la reparació i al reconeixement de les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista.

Tags: culturaFormenteraIbizamemoria históricaTeatre
Noticia anterior

Una medalla de reconeixement a la lluita per aconseguir la preservació de ses Salines i la declaració de parc natural

Siguiente noticia

Alumnes del CEIP Can Guerxo es converteixen en bombers, policies i personal sanitari per a aprendre com actuar davant una emergència

RelacionadoNoticias

Lamine Yamal y Gavi se dejan ver en Ibiza: playa, fiestas y verano con sabor blaugrana

Lamine Yamal prepara un fiesta secreta en Ibiza con artistas como Bad Gyal y Ozuna para su 18 cumpleaños

5 julio 2025
El PP de Baleares incluye la insularidad y la sobrepoblación en su nuevo ideario nacional

El PP de Baleares incluye la insularidad y la sobrepoblación en su nuevo ideario nacional

5 julio 2025
La ‘basuraleza’, el otro enemigo de las lagartijas ibicencas

La ‘basuraleza’, el otro enemigo de las lagartijas ibicencas

5 julio 2025
La cuarta jornada de huelga en Ryanair deja cinco vuelos retrasados en Ibiza

18 heridos leves tras un incendio en un avión en el aeropuerto de Son Sant Joan

5 julio 2025
Siguiente noticia
Alumnes del CEIP Can Guerxo es converteixen en bombers, policies i personal sanitari per a aprendre com actuar davant una emergència

Alumnes del CEIP Can Guerxo es converteixen en bombers, policies i personal sanitari per a aprendre com actuar davant una emergència

Deja una respuesta Cancelar la respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Comentarios recientes

  • Sonia en Un jubilado de 76 años acaba en urgencias tras ser encerrado en el terreno donde vive en una autocaravana en Ibiza
  • Pili en Un jubilado de 76 años acaba en urgencias tras ser encerrado en el terreno donde vive en una autocaravana en Ibiza
  • S'acabat sa festa en Agreden brutalmente a un policía en Platja d’en Bossa durante una operación antidroga
  • S'acabat sa festa en Roba una moto en Ibiza y agrede a varios policías tras una persecución
  • S'acabat sa festa en Roba una moto en Ibiza y agrede a varios policías tras una persecución

Lo más leído

  • Un jubilado de 76 años acaba en urgencias tras ser encerrado en el terreno donde vive en una autocaravana en Ibiza

    Un jubilado de 76 años acaba en urgencias tras ser encerrado en el terreno donde vive en una autocaravana en Ibiza

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0
  • Hallazgo extraordinario de cinco enormes serpientes en la misma trampa de una finca de Sant Llorenç [Vídeo]

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0
  • Impresionante vídeo: así arrasa la plaga de torcaces los cultivos de Ibiza

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0
  • Testigos del robo violento de un reloj de alta gama en Ibiza retienen al ladrón

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0
  • Ibiza activa la emergencia cinegética para frenar la plaga de torcaces

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0

Archivos

AVISO LEGAL Los contenidos generados por Noudiari se encuentran bajo CC BY-NC 3.0 ES Noudiari.es, Av. de Santa Eulària nº 17 escala D oficina 15D, Illes Balears redaccion@noudiari.es Noudiari es un proyecto de La Pitiusa de Internet SL, NIF B57810103. Política de cookies y Declaración de privacidad Hecho con Wordpress

Gestiona tu privacidad

Para ofrecer las mejores experiencias, nosotros y nuestros socios utilizamos tecnologías como cookies para almacenar y/o acceder a la información del dispositivo. La aceptación de estas tecnologías nos permitirá a nosotros y a nuestros socios procesar datos personales como el comportamiento de navegación o identificaciones únicas (IDs) en este sitio y mostrar anuncios (no-) personalizados. No consentir o retirar el consentimiento, puede afectar negativamente a ciertas características y funciones.

Haz clic a continuación para aceptar lo anterior o realizar elecciones más detalladas. Tus elecciones se aplicarán solo en este sitio. Puedes cambiar tus ajustes en cualquier momento, incluso retirar tu consentimiento, utilizando los botones de la Política de cookies o haciendo clic en el icono de Privacidad situado en la parte inferior de la pantalla.

Funcional Siempre activo
El almacenamiento o acceso técnico es estrictamente necesario para el propósito legítimo de permitir el uso de un servicio específico explícitamente solicitado por el abonado o usuario, o con el único propósito de llevar a cabo la transmisión de una comunicación a través de una red de comunicaciones electrónicas.
Preferencias
El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
Estadísticas
El almacenamiento o acceso técnico que es utilizado exclusivamente con fines estadísticos. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu Proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
Marketing
El almacenamiento o acceso técnico es necesario para crear perfiles de usuario para enviar publicidad, o para rastrear al usuario en una web o en varias web con fines de marketing similares.
Estadísticas

Marketing

Características
Siempre activo

Siempre activo
Administrar opciones Gestionar los servicios Gestionar {vendor_count} proveedores Leer más sobre estos propósitos
Administrar opciones
{title} {title} {title}
Sin resultados
Ver todos
  • Local
    • Local
    • Santa Eulària
    • Sant Joan
    • Sant Antoni
    • Formentera
    • Sant Josep
    • Vila
  • + Pitiüses
  • Deportes
    • Fútbol
    • Baloncesto
    • Atletismo
    • Balonmano
    • Natación
    • Motor
    • Tiro con arco
  • Opinión
    • Cartas a noudiari
    • Columna
  • Cultura
    • Libros
    • Música
    • Llibres curiosos
    • Paraules Nostres
    • Cine
    • Cómics
  • Empresas

AVISO LEGAL Los contenidos generados por Noudiari se encuentran bajo CC BY-NC 3.0 ES Noudiari.es, Av. de Santa Eulària nº 17 escala D oficina 15D, Illes Balears redaccion@noudiari.es Noudiari es un proyecto de La Pitiusa de Internet SL, NIF B57810103. Política de cookies y Declaración de privacidad Hecho con Wordpress