@Noudiari/ Un mínim de 3.282 embarcacions han rebut ajuda, fins al 30 de setembre, per fondejar correctament en les zones declarades Lloc d’Importància Comunitària (LIC) de les Illes Balears de Formentera, gràcies al servei pioner posat en marxa aquest any per la Conselleria d’Agricultura , Medi Ambient i Territori del Govern balear, per preservar les praderies de posidònia.
Pel delegat del Govern balear a Formentera José Alcaraz, “tant la reserva de boies com el servei d’ajuda al fondeig a la zona d’Illetes ha funcionat prou bé i la resposta ha estat molt positiva”. Sobre això, el delegat agraeix la col·laboració que ha existit durant tota la temporada entre els agents de medi ambient del Parc Natural de ses Salines, la patrullera de la Guàrdia Civil, el Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil i el cos de Duanes.
Una col·laboració entre administracions “mai vista fins ara”
Ha ajudat a això el protocol d’actuació redactat per la Conselleria de Medi Ambient que ha permès uns nivells de col·laboració entre administracions molt satisfactoris i mai vistos fins ara pel que fa a la protecció de la posidònia.
Entre les novetats d’enguany, el Govern destacar que s’ha doblat la vigilància d’aquest servei dins del Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera, sobretot a la zona de ses Illetes de Formentera, on s’ha registrat una ocupació total de 2.410 embarcacions entre els dos camps de boies instal·lats a s’Espalmador (1.787 embarcacions) i Caló de s’Oli (623 embarcacions). Per potenciar i complementar el servei de vigilància i assessorament es va adjudicar un servei extern a l’empresa Pitiüsa d’Ecologia S.L., que ha comptat amb la presència de dues embarcacions les quals han realitzat tasques d’informació, control del fondeig i assessorament a totes les embarcacions que han fondejat en aquesta zona i, de manera especial, a les de grans dimensions.
Prioritat a la protecció de la posidònia de Formentera
Les prioritats d’aquest servei han estat protegir les praderies de posidònia de l’acció de les àncores i cadenes de totes les embarcacions, de conscienciar els navegants sobre les funcions vitals de la posidònia i sobre la importància d’estar en un parc natural, i de proveir un servei d’assistència exclusiu a tot tipus d’embarcacions per realitzar un ancoratge correcte, sense danyar la posidònia.
Cal recordar que la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori del Govern balear va adjudicar a l’empresa Centro Balear de Biologia Aplicada la gestió dels camps de boies ecològiques instal·lats a les zones declarades Lloc d’Importància Comunitària (LIC) de les Illes Balears, durant els quatre anys vinents, donant especial prioritat a l’illa de Formentera, amb l’objectiu de reduir l’impacte del fondeig recreatiu sobre les praderies de posidònia.