@Noudiari/ El PI-Proposta per les Illes ha presentat el seu primer comitè executiu balear després del Congrés Fundacional del passat mes de març. Durant aquesta convocatòria, el partit treballarà pel projecte balear “respectant les particularitats de cada illa” i defensant “una política real, no la basada en promeses incomplides”, segons expliquen en un comunicat de premsa.
“El deute històric hi ha hagut amb Menorca Eivissa i Formentera serà també una màxima per aquest partit polític”, han anunciat. En aquest sentit, el president Jaume Font, ha avançat que “tots els ciutadans balears han de ser iguals i fins ara hi ha diferències molt grans”, que han exemplificat amb la “manca d’igualtat” per anar a estudiar a la Universitat de les Illes Balears o per rebre un tractament a l’hospital de referència de la Comunitat, Son Espases.
El projecte de Platja d’en Bossa i les prospeccions petrolíferes
El PI també ha volgut fer públic el seu parer en temes d’actualitat com el macroprojecte pensat a la platja d’en Bossa a Eivissa pel grup Matutes. Al seu moment el PI-Proposta per les Illes ja va dir que “el més òptim seria fer una consulta popular perquè siguin els ciutadans els qui escullin entre el model urbanístic o el desenvolupament sostenible, tot tenint en compte que si s’aprovàs un centre comercial ‘aquesta envergadura a Eivissa podria tenir un efecte demolidor sobre el petit comerciant”. I no només això, el partit també demana que, en cas de fer-se, el projecte s’adapti a totes les lleis urbanístiques vigents, “el que no es pot fer, és un projecte per decret, a mida i només responent a interessos particulars”.
La protecció a la petita i mitjana empresa és també un dels pilars de les polítiques del Pi, que es preocuparà de lluitar contra la venda il·legal o la venda ambulant no regulada que perjudica al teixit empresarial propi.
Amb tot, des d’El Pi també han manifestat que tenen molt present “la major amenaça que planeja ara sobre l’illa, la d’una plataforma petrolífera”. El Pi ha recordat que el Partit Popular que abandera el rebuig a la plataforma és el mateix que hi va votar a favor a Madrid, mentre que el Partit Socialista, que també en renega, fou el qui va donar les llicències. El PI demana una negativa “compromesa i real”, i recorda que el motor econòmic de l’illa és el turisme, basat en gran part en el valor mediambiental d’Eivissa, un valor que en cap cas no es pot posar en risc.
Un partit amb vocació interinsular que respecta l’autonomia de cada illa
“El PI ha nascut com una alternativa als partits que només obeeixen a interessos de Madrid”, han assegurat categòricament, abans de subratllar que aquest partit respectarà l’autonomia i la independència de cadascuna de les illes. Amb vocació interinsular, el PI ha posat l’accent en que “a Eivissa queda molta feina per fer”. Una de les fites que ha proposat aquest partit polític de recent creació és aconseguir un preu fixe en vols interilles i més connexions, tant dins l’arxipèlag com amb la Península, ja que “seria una manera molt efectiva de dinamitzar l’economia”.
“A Balears s’està patint el drenatge fiscal més greu de tota Espanya”, han denunciat des d’el PI. Per això, demanen “justícia amb el dèficit fiscal” i destaquen la importància de “tenir uns governants que mirin pels interessos dels ciutadans que els han votat i no pel que es dicta al Congrés”. El mateix passa, segons el partit, en la relació entre Mallorca i Menorca, Eivissa i Formentera. “El traspàs de competències del Govern als Consells en matèries com la promoció turística torna a ser una eterna promesa incomplida”, dictaminen des d’el PI.