Noudiari.es
  • Local
    • Local
    • Santa Eulària
    • Sant Joan
    • Sant Antoni
    • Formentera
    • Sant Josep
    • Vila
  • + Pitiüses
  • Deportes
    • Fútbol
    • Baloncesto
    • Atletismo
    • Balonmano
    • Natación
    • Motor
    • Tiro con arco
  • Opinión
    • Cartas a noudiari
    • Columna
  • Cultura
    • Libros
    • Música
    • Llibres curiosos
    • Paraules Nostres
    • Cine
    • Cómics
  • Empresas
Sin resultados
Ver todos
Sin resultados
Ver todos
Noudiari.es
Sin resultados
Ver todos

Jordi Salewski, coordinador d’Ibiza Produce: “El sector turístic ha de ser part del canvi cap a un model més sostenible”

Por Marina Ribas
28 julio 2024
en + Pitiüses
2
Jordi Salewski, coordinador d’Ibiza Produce: “El sector turístic ha de ser part del canvi cap a un model més sostenible”

Jordi Salewski. FOTO Luana Failla.

0
Compartido
Share on FacebookShare on Twitter

Jordi Salewski Pascual va néixer a Eivissa l’any 1982. És geògraf expert en temes territorials i mediambientals i actualment és el coordinador dels programes Ibiza Produce i Economia Circular a la fundació IbizaPreservation. L’entrevistam avui a Noudiari per conèixer millor la seua tasca en defensa del territori, el medi ambient i el producte local.


Fa uns mesos que us heu estrenat com a coordinador d’Ibiza Produce, un programa impulsat per la fundació IbizaPreservation que té com a objectiu connectar els consumidors amb els productors locals, a més de divulgar sobre qüestions mediambientals relacionades amb l’agricultura i la ramaderia. Com arribau fins al programa i com valorau aquests primers mesos de feina?

Hi va haver una oferta pública de feina i vaig enviar el meu CV i vaig encaixar amb el perfil de persona que volen per al programa. Estic content del grup professional de persones que treballen a IbizaPreservation, amb uns objectius clars i una bona organització. Aquest primers mesos de feina m’han servit per entrevistar-me amb molts agricultors i agricultores, ramaders i ramaderes i altra gent del sector per detectar possibles projectes de futur. Hi ha molta activitat i gent que fa coses molt interessants.

Al web d’Ibiza Produce hi ha una dada que sorprèn i preocupa alhora: a Eivissa només es produeixen un 4% dels aliments que consumim. Quina anàlisi feis d’aquesta dada i, sobretot, quines mesures considerau necessàries per fomentar la producció i el consum de producte local?

Els consumidors i les consumidores han de valorar més el que compren, han de saber que comprar producte local de proximitat és donar suport a famílies i empreses locals i també estan ajudant a la millora del medi ambient i la biodiversitat de l’illa. Necessitam que sigui més fàcil comprar producte local. Botigues i distribuïdores han de confiar en els agricultors i ramaders locals. També és molt important crear infraestructura per poder transformar aliments com melmelades, conserves, etc. que dóna més valor al producte i també permet obtenir més beneficis als productors. Un dels reptes de futur és treballar per impulsar el relleu generacional: treballar al camp ha de ser vist com una cosa bona i atractiva.

Enguany, com els darrers anys, la sequera ha estat un problema per a productors de farratges i cereals i preocupa que la tendència continuï. En un context de crisi climàtica, quin paper hi juga la pagesia i quines propostes hi ha sobre la taula des d’Ibiza Produce?

Taller de residu zero organitzat per Ibiza Produce

És un greu problema i cada vegada anirà a més, hem de buscar solucions per afrontar els efectes del canvi climàtic. Apostam per una agricultura que faci coses noves: no podem seguir treballant com fa 40 anys enrere. Necessitam millorar la qualitat del sòl on cultivam. És el nou repte de futur: aportar matèria orgànica per millorar la terra i que sigui més productiu amb menys aigua de pluja. Tenim bons exemples de gent que està fent coses amb permacultura o agricultura regenerativa que poden ser inspiradores per a altres. Des d’Ibiza Produce hem organitzat un cursos de formació per aprofitar al màxim l’aigua o tècniques per millorar la captura de CO2 del sòl. En aquest sentit, col·laboram de forma activa amb APAEEF, l’associació de productors d’agricultura ecològica i altres grups d’agricultors. Seguirem en aquesta línia de feina d’adaptar-se al canvi climàtic, canviar tipus de cultius i estils de treballar que no poden seguir igual que fa 20 anys enrere.

Un dels altres objectius que teniu, a banda de connectar els consumidors amb els productors, és divulgar sobre la salut del sòl i fomentar les pràctiques regeneratives i respectuoses amb el medi ambient. En què consisteixen aquestes pràctiques i com s’estan implementant?

Volem que cada vegada més finques facin agricultura ecològica, sense utilitzar productes químics, però volem donar un salt i apostar per l’agricultura regenerativa. Molts de pagesos i pageses ja ho fan així però no ho saben o no li posen etiquetes. Per explicar-ho de forma resumida, l’agricultura regenerativa consisteix a gestionar la finca d’una forma més completa i holística, aportar matèria orgànica a la terra per recuperar la qualitat que ha de tenir per sembrar, gestionar l’ús de l’aigua, cultius que col·laborin entre ells, augmentar la biodiversitat, capturar carboni, assegurar el benestar dels animals de la granja, etc. Es tracta de no lluitar contra la natura i aliar-se amb ella. L’agricultura té un gran paper en el foment de la biodiversitat. Tenim bons exemples a Eivissa de finques que posen en pràctica aquestes formes diferents de treballar la terra i produir aliments sans per les persones i generar feina digna.

En un lloc turístic com Eivissa, la restauració és un pilar fonamental a l’hora de fer ús i promoure el producte local, sobretot a través de la cuina tradicional de l’illa. Trobau que hi ha falta de conscienciació tant per part dels restauradors com dels consumidors alhora d’emprar i reclamar productes de l’illa? De quina manera es pot revertir aquesta situació?

Hi ha alguns restaurants que compren producte local, carn, peix i verdures, però són pocs. Si realment tots els restaurants comprassin producte local, no tendríem prou producte. És a dir, la part positiva es que tenim molt de potencial per recuperar el camp i tenir cada vegada més agricultors i ramaders. Els restaurants són molt importants. Necessitam que facin molta propaganda del producte que utilitzen, han de posar a la carta de quina finca prové la tomata o el porc. Els clients busquen qualitat i els turistes venen a Eivissa i Formentera per tastar coses autèntiques: no volen menjar el mateix que mengen en un restaurant de la seua ciutat.

Ibiza Produce és un projecte d’IbizaPreservation, una fundació sense ànim de lucre que promou la conservació i recuperació del patrimoni natural de les Pitiüses. Entre els col·laboradors de la fundació hi ha beach clubs, discoteques i grans grups hotelers. No poden resultar contradictòries aquestes aliances? Es pot casar sostenibilitat amb turisme tenint en compte la situació de massificació que pateix l’illa i de precarietat per part dels treballadors del sector serveis?

Des d’IbizaPreservation creim fermament que el sector turístic ha de ser part del canvi cap a un model més sostenible. La massificació i la precarietat laboral en el sector serveis són desafiaments reals, però considerem que, com qualsevol altre sector econòmic, el turisme té la responsabilitat d’assumir un compromís mediambiental. Involucrar als hotels i als altres actors turístics en la protecció del medi és imprescindible per aconseguir un desenvolupament sostenible de l’illa. Des de la nostra fundació insistim en un canvi de paradigma socioeconòmic i la nostra missió és precisament contribuir a això, involucrant al sector en la sostenibilitat. Creim que, mitjançant la col·laboració i la responsabilitat compartida, és possible protegir el nostre valuós patrimoni natural i, al mateix temps, mantenir una economia pròspera i justa per a tots i totes. Obviar al sector, tenint en compte l’increïble marge de millora que hi ha si treballam junts, seria un contrasentit.

Fa poc heu dut a terme diferents propostes per donar a conèixer el producte local, com ara tallers de residu zero per fer conserves casolanes. Quines activitats estau portant a terme en aquest moment i quines en teniu previstes en els pròxims mesos per a qui vulgui participar-hi?

Va tenir molt bona acollida el taller per aprofitar la col al mercat de Forada i aquest any farem tres cursos més per aprofitar el producte local de temporada i fer-ne conserves. Lluitar contra el malbaratament alimentari és una de les nostres línies de feina. Aquest estiu farem unes xerrades sobre aquest tema a diverses associacions de veïns. Llençar menjar al fems té grans impactes pel medi ambient, aigua i energia que es malbarata, a més del drama ètic ja que hi ha molta gent que passa gana. També estam treballant en una segona convocatòria d’Eivissa Sembra Futur, que és un projecte per ajudar agricultors a sembrar arbres fruiters i així diversificar la font dels seus ingressos econòmics. Aquest any hem aportat 7.000 euros a 11 finques.

I per acabar, Jordi, compartiríeu la vostra recepta preferida amb algun producte de temporada amb els lectors de Noudiari.es?

Serè molt simple, però a vegades la simplicitat és el millor. Per a mi, a l’estiu, el plat estrella és el gaspatxo amb tomata, ceba, cogombre. I tot ecològic i d’Eivissa!

FOTO: Luana Failla
Tags: Ibiza ProduceJordi Salewski
Noticia anterior

La Banda Juvenil de Santa Eulària cierra los talleres de verano con un concierto bajo la dirección de Frank Cogollos

Siguiente noticia

Fallece una persona de 28 años tras un accidente de moto en Formentera

RelacionadoNoticias

Vueling anula tres vuelos Ibiza-Barcelona en los dos últimos días

Vueling cancela 5 vuelos, uno procedente de Ibiza, que iban al aeropuerto de Bilbao

11 julio 2025
UGT plantea al presidente del Consell de Formentera mejoras urgentes en el transporte sanitario de la isla

UGT plantea al presidente del Consell de Formentera mejoras urgentes en el transporte sanitario de la isla

11 julio 2025
El PSOE reclama una solución al abandono del paso subterráneo entre Jesús y es Puig d’en Valls

El PSOE reclama una solución al abandono del paso subterráneo entre Jesús y es Puig d’en Valls

11 julio 2025
Roba un móvil y dinero colándose por la ventana de una vivienda en Ibiza y lo detienen horas después por su actitud sospechosa

Roba un móvil y dinero colándose por la ventana de una vivienda en Ibiza y lo detienen horas después por su actitud sospechosa

11 julio 2025
Siguiente noticia
Investigan por homicidio imprudente al camionero implicado en el accidente mortal de Ibiza

Fallece una persona de 28 años tras un accidente de moto en Formentera

Comentarios 2

  1. Alberto says:
    12 meses atrás

    En base a su (breve) trayectoria política y a su también breve trayectoria profesional cómo geógrafo (en qué empresas / administraciones ha trabajado?)…pongo en duda esto de «experto en temas territoriales y ambientales»…la experiencia no la da un título.

    Responder
  2. jordi salewski says:
    12 meses atrás

    Hola Alberto, llevo 20 años trabajando, eso no me parece «breve trayectoria»… puedes poner en duda todo lo que quieras, más faltaría, eres libre. Cuando te apetezca tomamos un café y comentamos lo que quieras. No voy a dejar mi número aquí, pero me puedes escribir un mensaje en las redes sociales y quedamos. Un saludo

    Responder

Deja una respuesta Cancelar la respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Comentarios recientes

  • Ex semiranista en «Ibiza vive del recuerdo de los hippys que vinieron en sus furgonetas pero ahora echa a trabajadores que viven en ellas»
  • Luis en El PSOE reclama una solución al abandono del paso subterráneo entre Jesús y es Puig d’en Valls
  • ebusitano en Denuncian unas obras en el antiguo Bar San Francisco junto al BIC de la iglesia y en pleno Parque Natural
  • luisluis en Por una Ley de Control de Entrada y Circulación de Influencers en Ibiza, por Laura Ferrer
  • luisluis en El expresidente Aznar protagonizará la cita política del año en Ibiza junto a Marga Prohens

Lo más leído

  • «Ibiza vive del recuerdo de los hippys que vinieron en sus furgonetas pero ahora echa a trabajadores que viven en ellas»

    «Ibiza vive del recuerdo de los hippys que vinieron en sus furgonetas pero ahora echa a trabajadores que viven en ellas»

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0
  • Ibiza al límite: todas las desaladoras cortan el suministro de agua a los camiones cisterna

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0
  • Nacen en Barcelona las primeras crías de lagartija pitiusa: un paso clave para salvar la especie

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0
  • Denuncian unas obras en el antiguo Bar San Francisco junto al BIC de la iglesia y en pleno Parque Natural

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0
  • Atención a migrantes en Ibiza: nuevas medidas ante el cambio en el perfil y aumento de llegadas

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0

Archivos

AVISO LEGAL Los contenidos generados por Noudiari se encuentran bajo CC BY-NC 3.0 ES Noudiari.es, Av. de Santa Eulària nº 17 escala D oficina 15D, Illes Balears redaccion@noudiari.es Noudiari es un proyecto de La Pitiusa de Internet SL, NIF B57810103. Política de cookies y Declaración de privacidad Hecho con Wordpress

Gestiona tu privacidad

Para ofrecer las mejores experiencias, nosotros y nuestros socios utilizamos tecnologías como cookies para almacenar y/o acceder a la información del dispositivo. La aceptación de estas tecnologías nos permitirá a nosotros y a nuestros socios procesar datos personales como el comportamiento de navegación o identificaciones únicas (IDs) en este sitio y mostrar anuncios (no-) personalizados. No consentir o retirar el consentimiento, puede afectar negativamente a ciertas características y funciones.

Haz clic a continuación para aceptar lo anterior o realizar elecciones más detalladas. Tus elecciones se aplicarán solo en este sitio. Puedes cambiar tus ajustes en cualquier momento, incluso retirar tu consentimiento, utilizando los botones de la Política de cookies o haciendo clic en el icono de Privacidad situado en la parte inferior de la pantalla.

Funcional Siempre activo
El almacenamiento o acceso técnico es estrictamente necesario para el propósito legítimo de permitir el uso de un servicio específico explícitamente solicitado por el abonado o usuario, o con el único propósito de llevar a cabo la transmisión de una comunicación a través de una red de comunicaciones electrónicas.
Preferencias
El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
Estadísticas
El almacenamiento o acceso técnico que es utilizado exclusivamente con fines estadísticos. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu Proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
Marketing
El almacenamiento o acceso técnico es necesario para crear perfiles de usuario para enviar publicidad, o para rastrear al usuario en una web o en varias web con fines de marketing similares.
Estadísticas

Marketing

Características
Siempre activo

Siempre activo
Administrar opciones Gestionar los servicios Gestionar {vendor_count} proveedores Leer más sobre estos propósitos
Administrar opciones
{title} {title} {title}
Sin resultados
Ver todos
  • Local
    • Local
    • Santa Eulària
    • Sant Joan
    • Sant Antoni
    • Formentera
    • Sant Josep
    • Vila
  • + Pitiüses
  • Deportes
    • Fútbol
    • Baloncesto
    • Atletismo
    • Balonmano
    • Natación
    • Motor
    • Tiro con arco
  • Opinión
    • Cartas a noudiari
    • Columna
  • Cultura
    • Libros
    • Música
    • Llibres curiosos
    • Paraules Nostres
    • Cine
    • Cómics
  • Empresas

AVISO LEGAL Los contenidos generados por Noudiari se encuentran bajo CC BY-NC 3.0 ES Noudiari.es, Av. de Santa Eulària nº 17 escala D oficina 15D, Illes Balears redaccion@noudiari.es Noudiari es un proyecto de La Pitiusa de Internet SL, NIF B57810103. Política de cookies y Declaración de privacidad Hecho con Wordpress