Aquesta setmana ha finalitzat el procés de les oposicions convocades per la Conselleria d’Educació. Més de 5.000 persones s’hi varen inscriure, per optar a una de les 1.008 places que s’ofertaven. Després d’haver superat totes i cada una de les fases, 160 persones quedaran sense plaça perquè han aprovat més aspirants que el nombre de places disponibles. No només no tendran plaça, si no que el seu esforç no té de moment cap tipus de compensació. Serà com si mai no s’haguessin presentat a les oposicions.
A banda del funcionament dels processos selectius a la resta de cossos del propi Govern, existeixen precedents legals en l’àmbit d’educació a moltes comunitats autònomes de l’Estat. Algunes de les mesures que demanen són una realitat a Canàries, Madrid, Andalusia o Castella i Lleó. Se centren en 3 punts: Tenir prioritat a l’hora d’escollir les places d’interinitat, per davant qualsevol altre membre de la llista d’interins que no hagi aprovat el concurs oposició (aplicable a partir del proper curs 2018-19); establir mesures compensatòries a mig termini: sumar punts a la borsa d’interins i/o que es guardi la nota obtinguda per a futures oposicions i fer extensives aquestes mesures a totes les persones que des del 2017 en endavant hagin aprovat o aprovin les proves selectives de la Conselleria d’Educació.
La nostra situació ens pareix molt injusta: a la resta de cossos del propi Govern de les Illes Balears, aprovar unes oposicions t’assegura quedar a les primeres posicions de les borses d’interins. Per què no ha de ser igual en educació?
Les darreres oposicions es varen convocar l’any 2010 i no va ser concurs oposició: tots els aspirants que varen aprovar varen obtenir plaça. Des de l’any passat es dóna aquesta nova situació, de gent que és valorada molt positivament pels tribunals, però queda sense plaça perquè fa molt poc que estan fent feina a l’escola pública o encara no han tengut oportunitat de fer-ho.
És important que des de la pròpia conselleria s’articulin mesures compensatòries per aquestes persones que han demostrat la seva professionalitat i capacitat superant un procés selectiu de concurs-oposició. Hem demanat hora per exposar el nostre cas a la Directora General de Personal Docent, però de moment encara esperam.
El temps és un factor molt important: la setmana que ve s’inicia el procés d’adjudicació de places per al curs 2018-19 i si no es resol cap tipus de mesura per a aquestes persones és molt probable que moltes no puguin ni tan sols accedir a alguna substitució temporal. És un peix que es mossega la cua: no tenen experiència per acumular mèrits i la manca de mèrits no els permet agafar experiència. Per això esperen la resposta de la Direcció General de Personal Docent, Rafaela Sánchez, que és en qui el conseller Martí March delega les funcions dels opositors.
La sensació de desempar d’aquests docents és molt grossa. Mentre esperen contesta de la conselleria, cap sindicat no s’ha volgut posicionar obertament i defensar els seus interessos. Sabem que la nostra situació incomoda a altres grups d’interins, però nosaltres també som docents i ningú no se preocupa per la injustícia que estam vivint.
Aquest conjunt de mesures, que presenten amb poc marge de negociació degut a la manca de previsió en el procés selectiu, beneficiarà a tot el col·lectiu: no només a les persones que ja han aprovat unes oposicions, si no a totes aquelles que ho facin en un futur.
Són, per tant, propostes de millora que han de servir per potenciar la qualitat del procés d’aprenentatge dels alumnes, garantint que dins l’aula hi hagi sempre els docents més ben preparats.
PER APROVATS SENSE PLAÇA
¿Pero qué ridiculez es esta? A todas luces parece una pataleta de frustración, pero así es la vida. De siempre hay quien ha quedado fuera en un concurso de oposición. Porque la plaza no la dan los exámenes. Comparto que es una putada después de tanto esfuerzo. Pero sed realistas.
Buenas tardes! no soy muy dada a dar mi opinión en redes sociales, de hecho, creo que es la primera vez que lo hago.En primer lugar las oposiciones son un proceso injusto, en el cual gente preparada queda fuera y otros con simplemente aprobar tienen plaza garantizada. Trato de ponerme en la piel de todos los aspirantes y, evidentemente cada uno tiene su historia y una situación personal propia. Pero, llegados a este punto, sólo puedo unirme, mostrar todo mi apoyo a esta causa y compartir mi experiencia.
El año pasado obtuve la mejor nota de Baleares en la fase de oposición (opositaba para primaria) pero no tuve plaza. Este año soy la segunda mejor nota, y he tenido plaza, puede decirse que estoy salvada. No obstante, me doy cuenta de que este proceso es más injusto para unos que para otros. Yo formo parte de ese grupo de personas que al finalizar la carrera de magisterio se dio contra un gran muro, donde al apuntarte a las listas de interinos eras llamado por antigüedad, cuando faltaba poco para que mis compañeros y yo tuviesemos la oportunidad de trabajar cambiaron la forma de ordenar las listas, siendo esta vez el referente la nota de expediente. En ese momemto, los alumnos de Grau finalizaban sus estudios con una media bastante más superior que los alumnos de diplomatura. ¿Qué ocurrió entonces? Quedamos condenados a no poder acceder a un trabajo en la educación pública. A pesar de eso y la precariedad de mis empleos (jamás relacionados con educación, ya que el nepotismo nunca llamó a mi puerta)decidí continuar intentándolo y presentarme a oposiciones. Evidentemente cuando uno se presenta acepta que el resultado puede ser positivo pero no tener plaza, es parte del proceso. Pero…si en otras comunidades y otros cuerpos se hace…¿por qué en educación es diferente? ¿por qué la nota obtenida no puede suponer un beneficio para las personas que se encuentran en esta situación? Así que antes de citar de una manera tan jocosa a nuestro querido realismo (apunto su: “es una putada, pero seamos realistas”) quizás deberíamos reflexionar sobre como hacer un proceso un poquito más justo dentro de las posibilidades y antecedentes con los que contamos.
Creo que los dos tenéis parte de razón.
Habéis pensado que muchos de esos interinos, que han quedado fuera , han tenido muchísimo menos tiempo para prepararse las oposiciones y no se han quejado, Ya se trabajan y algunos de vosotros no. Injusticias hay en todos los ámbitos de la vida.
Habría que proponer un sistema mas justo para todos.
Yo entiendo que alguien que lleve cinco años trabajando sin parar como interino , debería tener la plaza en propiedad sin pasar por oposiciones ,
Es solo una ipinion
un saludo a todos
Yo he aprobado con plaza, y creo que lo piden es TOTALMENTE JUSTO y no escandalizaría a nadie, solo están pidiendo que se les tenga en cuenta haber superado la oposición, por ejemplo respecto de la lista de interinos, o que les sumen algún punto por ello, tal como pasa en otras autonomías. A mi no me parece ninguna ridiculez, de hecho se hace en prácticamente todas, por lo que dice el artículo.
Haced una prueba para un empleo en el sector privado y sabréis lo que es bueno. Bah, pataletas.