Noudiari.es
  • Local
    • Local
    • Santa Eulària
    • Sant Joan
    • Sant Antoni
    • Formentera
    • Sant Josep
    • Vila
  • + Pitiüses
  • Deportes
    • Fútbol
    • Baloncesto
    • Atletismo
    • Balonmano
    • Natación
    • Motor
    • Tiro con arco
  • Opinión
    • Cartas a noudiari
    • Columna
  • Cultura
    • Libros
    • Música
    • Llibres curiosos
    • Paraules Nostres
    • Cine
    • Cómics
  • Empresas
Sin resultados
Ver todos
Sin resultados
Ver todos
Noudiari.es
Sin resultados
Ver todos

Menjar blanc: Temps d’albercocs: com aprofitar-los?, per Marina Ribas Torres

Por Opinión
23 mayo 2024
en Opinión
0
Menjar blanc: Temps d’albercocs: com aprofitar-los?, per Marina Ribas Torres

Coca d’albercocs.

1
Compartido
Share on FacebookShare on Twitter

Aquesta fruita d’origen asiàtic forma part del nostre paisatge i la nostra cultura gastronòmica des que els romans n’estengueren el seu cultiu per tota la Mediterrània. El seu nom llatí, Prunus armeniaca, vol dir pruna armènia, país del qual es creu que és originari l’albercoc.


És una fruita rica en aigua i amb una aportació interessant de fibra i no en destaca cap nutrient per sobre dels altres tot i que conté vitamina C, vitamina A i potassi. 

Durant aquestes darreres setmanes i les pròximes, els albercocs estan de saó i per això estaran presents a mercats, botigues i, per descomptat, tenyint de taronja els albercoquers de moltes cases, ja que es tracta d’un arbre comú a la pagesia, agraït i resistent a més de bellíssim durant la floració i fructificació. Enguany, a causa de la manca de pluges, els albercocs tenen una grandària menor que habitualment. No obstant això, resulten molt més dolços i gustosos.

Si sou dels afortunats que teniu albercoquer a casa, segurament aquests dies anau de bòlit intentant collir tots els seus fruits encaramallessats damunt una escala i amb el cistelló penjant del braç, i és que la temporada és molt curta i en uns quants dies l’arbre torna a quedar despull fins a l’any vinent. I si no teniu albercoquer a casa, la meua recomanació és senzilla: faceu amics o vesins amb albercoquers o atracau-vos a alguna cooperativa de l’illa ara que en trobau d’aquí i en el seu punt àlgid.

Com us deia, per als qui tenim albercoquers (o amics generosos) és moment de tenir olles i pots buits a punt per fer-ne confitura, tal vegada la recepta més pràctica per treure profit i allargar la vida dels albercocs. Us en comparteix la meua recepta:


Confitura d’albercocs

Ingredients i estris

2 kg d’albercocs

1,2 kg de sucre (la proporció mínima seria d’un 50-60% de sucre)

2 branques de canyella

El suc mig llimó

Pots de vidre esterilitzats i amb tapes noves

Una olla grossa

Una cullera o cullerot

Un caramàs

Rabejau bé els albercocs dins una tina amb aigua, escorreu-los i tallau-los per la meitat treient-los el pinyol. Anau-los posant dins l’olla i dugueu-la al foc.

Afegiu-hi el sucre, la canyella i el suc de llimó i remenau-ho tot bé. Coeu a foc molt lent fins que la confitura espesseix i tengui la textura i el sabor desitjats. És important anar remenant l’olla de tant en tant perquè no s’aferri. Molt alerta, ompliu els pots de vidre fins que estiguin gairebé plens, tapau-los i deixau-los reposar fins al sendemà boca avall perquè facin buit damunt un caramàs a la cuina. 

Confitures d’albercoc resposant a la cuina.

Joan Castelló explica a Bon profit! que la confitura s’ha de coure i deixar refredar tres vegades per ser segura per conservar i recomana que els pots es cobreixin amb paper de barba prèviament abeurat de licor d’anís. Recomana també la mateixa tècnica per a la confitura de pruna i tomata i emprar el mateix pes de fruita que de sucre.

Una altra manera de menjar els albercocs molt típica de l’illa i també a altres indrets és la coca d’albercoc. Tornant al referent del llibre Bon profit! Joan Castelló en recull una recepta que us comparteix a continuació. A la seua versió empra la lliura de mesura, que jo he convertit a grams per adaptar-ho als nostres temps. 

Coca d’albercocs d’en Joan Castelló

Ingredients i estris

-300 g de farina

-100 g de greix de porc

-150 g de sucre

-Llet

-Llevat

-Tres ous (clares i rovells per separat)

-Albercocs partits per la meitat i sense pinyol

-Canyella en pols

-Sucre en pols

-Una llauna 

Pastau la farina amb el greix de porc, el sucre i “la llet necessària perquè resulti una pasta clara que s’escorri de dins la mà”. A part, es baten les clares i els rovells que s’incorporen a la pasta amb una mica de llevat. Es posa en una llauna fonda untada amb greix, s’hi col·loquen damunt els albercocs partits per la meitat i s’empolsima amb canyella i sucre. Se du al forn a foc suau fins que estigui cuit.

Coca d’albercocs.

Luis Ripoll, al seu llibre Cocina de las Baleares, recull també una recepta de coca d’albercocs a l’estil mallorquí d’allò més interessant, ja que du ensaïmades i un panet, com si d’una greixonera es tractàs. Us la comparteix a continuació:

Coca d’albercocs de Lluís Ripoll (Mallorca)

Ingredients i estris

-2 ensaïmades crues i un panet

-465 g de farina

-120 ml d’oli

-120 ml d’aigua

-2 ous

-100 g de sucre en pols

-Albercocs partits per la meitat sense pinyol

-Una llauna 

Mesclau tots els ingredients formant una pasta que no ha de ser molt forta. Una volta col·locada en una llauna untada, posau-hi damunt els albercocs partits per la meitat enfornau-ho.

La meua recepta de coca d’aubercocs és una adaptació de la famosa coca de iogurt, que empra les mides d’un pot de iogurt (120 g) per mesurar tots els ingredients. És fàcil, esponjosa i agrada a petits i grossos:

Coca d’albercocs de na Marina de can Collet

Ingredients i estris

-1 iogurt natural (120 g)

-3 mides de iogurt de farina

-2 mides de iogurt de sucre

-1 mida de iogurt d’oli d’oliva suau

-1 sobre de llevat per a rebosteria

-3 ous

-Canyella en pols

-Sucre en pols

-Albercocs partits per la meitat sense pinyol

-Llauna

-Varetes

-Espàtula

Escalfam el forn abans de començar a preparar la coca.

En un bol, mesclarem enèrgicament amb unes varetes els ous amb el iogurt, l’oli i el sucre. A continuació, hi afegirem la farina i el llevat i ho integrarem tot amb l’ajuda d’una espàtula Untarem una llauna amb greix o oli, hi abocarem la pasta i, a continuació,hi col·locarem els albercocs per la meitat. Empolsimam amb una mica de canyella en pols i enfornam uns 30-35 minuts a 170-190º. Quan estigui freda, la decoram amb una mica de sucre en pols.

Tot i que en aquest article us he compartit algunes receptes dolces, l’albercoc també pot emprar-se com acompanyament de plats salats, i és que casa molt bé, per exemple, amb la carn de porc. En indrets com el Marroc, les orellanes (aubercocs dessecats) també formen part de plats tan coneguts com el tajin, acompanyant cuscús i carn de bestiar.

Encaramada a l’escala collint albercocs.

 

Si no us voleu complicar gaire la vida, trob que els albercocs, per esmorzar, amb una torrada amb oli i formatge són excel·lents. També queden deliciosos amb iogurt i cereals. Si voleu preparar unes postres saludables i de temporada, podeu fer copes amb iogurt grec, puré d’albercoc (tan senzill com triturat amb la batedora) i granola per damunt amb uns xips de xocolata negra.

A Mallorca, on la coca i l’ensaïmada d’albercoc són populars, congelen albercocs per poder-ne fer tot l’any, un mètode que potser m’aventur a experimentar enguany, tal com he fet amb altres productes de temporada amb bastant bon resultat.

Aprofitem que l’albercoc està de temporada i gaudim-lo, ja sigui ara mateix o preservant–lo per quan arribi el fred i necessitem transportar-nos a la primavera, encara que només sigui per un instant.

Marina Ribas Torres



Tags: marina ribasMenjar blanc
Noticia anterior

Los bomberos extinguen un incendio en dos coches en Sant Antoni

Siguiente noticia

Las propuestas socialistas contra la masificación llegan tarde, por Joan Miquel Perpinyà

RelacionadoNoticias

Estimar-nos una mica, per Bernat Joan

Montserrat i la Xarxa Vives, per Bernat Joan

24 agosto 2025
Taxis piratas: lucha contra la oferta y la demanda, por Joan Miquel Perpinyà

La economía del Consell de Formentera, al límite, por Joan Miquel Perpinyà

22 agosto 2025
Sant Antoni, querer y no poder…, por Maria Sala

Gracias, de corazón, a la Policía Local de Sant Josep, por Anabel Poveda

18 agosto 2025
Sant Antoni, querer y no poder…, por Maria Sala

El fracaso compartido en la gestión de la vivienda en Ibiza, por José Antonio Iniesta

18 agosto 2025
Siguiente noticia
Taxis piratas: lucha contra la oferta y la demanda, por Joan Miquel Perpinyà

Las propuestas socialistas contra la masificación llegan tarde, por Joan Miquel Perpinyà

Deja una respuesta Cancelar la respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Comentarios recientes

  • Centauro QUIRON. en El PSOE propone enterrar el nombre de ‘West End’ en Sant Antoni y que los vecinos elijan una nueva denominación
  • momo en Atropello grave en Can Guillemó: dos británicas, ingresadas en la UCI tras sufrir múltiples fracturas
  • Vilareta en Una playa de Ibiza, la quinta más masificada de todo el mundo según un informe internacional
  • Luis Carmelo en Un nuevo asentamiento entre el estadio del Ibiza y la E-20 se convierte en refugio de desalojados de Can Rova y Es Gorg
  • Luis Carmelo en Vuelven de Alemania y descubren su casa ocupada en Ibiza: la Policía actúa de inmediato

Lo más leído

  • Un nuevo asentamiento entre el estadio del Ibiza y la E-20 se convierte en refugio de desalojados de Can Rova y Es Gorg

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0
  • Atropello grave en Can Guillemó: dos británicas, ingresadas en la UCI tras sufrir múltiples fracturas

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0
  • Explosión de vida en ses Feixes: 50 patos y el regreso de los martines pescadores alegran el verano en Ibiza

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0
  • Vuelven de Alemania y descubren su casa ocupada en Ibiza: la Policía actúa de inmediato

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0
  • “En Ibiza, el trabajo en ‘B’ circula como los coches por la carretera”

    0 Compartir
    Compartir 0 Tweet 0

Archivos

AVISO LEGAL Los contenidos generados por Noudiari se encuentran bajo CC BY-NC 3.0 ES Noudiari.es, Av. de Santa Eulària nº 17 escala D oficina 15D, Illes Balears redaccion@noudiari.es Noudiari es un proyecto de La Pitiusa de Internet SL, NIF B57810103. Política de cookies y Declaración de privacidad Hecho con Wordpress

Gestiona tu privacidad

Para ofrecer las mejores experiencias, nosotros y nuestros socios utilizamos tecnologías como cookies para almacenar y/o acceder a la información del dispositivo. La aceptación de estas tecnologías nos permitirá a nosotros y a nuestros socios procesar datos personales como el comportamiento de navegación o identificaciones únicas (IDs) en este sitio y mostrar anuncios (no-) personalizados. No consentir o retirar el consentimiento, puede afectar negativamente a ciertas características y funciones.

Haz clic a continuación para aceptar lo anterior o realizar elecciones más detalladas. Tus elecciones se aplicarán solo en este sitio. Puedes cambiar tus ajustes en cualquier momento, incluso retirar tu consentimiento, utilizando los botones de la Política de cookies o haciendo clic en el icono de Privacidad situado en la parte inferior de la pantalla.

Funcional Siempre activo
El almacenamiento o acceso técnico es estrictamente necesario para el propósito legítimo de permitir el uso de un servicio específico explícitamente solicitado por el abonado o usuario, o con el único propósito de llevar a cabo la transmisión de una comunicación a través de una red de comunicaciones electrónicas.
Preferencias
El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
Estadísticas
El almacenamiento o acceso técnico que es utilizado exclusivamente con fines estadísticos. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu Proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
Marketing
El almacenamiento o acceso técnico es necesario para crear perfiles de usuario para enviar publicidad, o para rastrear al usuario en una web o en varias web con fines de marketing similares.
Estadísticas

Marketing

Características
Siempre activo

Siempre activo
Administrar opciones Gestionar los servicios Gestionar {vendor_count} proveedores Leer más sobre estos propósitos
Administrar opciones
{title} {title} {title}
Sin resultados
Ver todos
  • Local
    • Local
    • Santa Eulària
    • Sant Joan
    • Sant Antoni
    • Formentera
    • Sant Josep
    • Vila
  • + Pitiüses
  • Deportes
    • Fútbol
    • Baloncesto
    • Atletismo
    • Balonmano
    • Natación
    • Motor
    • Tiro con arco
  • Opinión
    • Cartas a noudiari
    • Columna
  • Cultura
    • Libros
    • Música
    • Llibres curiosos
    • Paraules Nostres
    • Cine
    • Cómics
  • Empresas

AVISO LEGAL Los contenidos generados por Noudiari se encuentran bajo CC BY-NC 3.0 ES Noudiari.es, Av. de Santa Eulària nº 17 escala D oficina 15D, Illes Balears redaccion@noudiari.es Noudiari es un proyecto de La Pitiusa de Internet SL, NIF B57810103. Política de cookies y Declaración de privacidad Hecho con Wordpress