Paraula de Ferru: Anys de vida, per Ferran Moreno Castillon | Noudiari.es

Paraula de Ferru: Anys de vida, per Ferran Moreno Castillon

Eivissa es va morint, sense fer soroll, com l’espelma que s’apaga lentament, però es va morint.

Ferran Moreno Castillon

La llibreria Vara de Rey també tancarà les portes i deixarà un racó buit en la memòria dels eivissencs que l’hem coneguda, tal i com va passar amb “Los Andenes”, la emblemàtica pastisseria del port d’Eivissa, el bar “Ses Botes” de l’avinguda d’Isidor Macabich, el restaurant Nanking de la Marina, la tenda de teixits Can Casetes i la cereria Can Pascual del carrer Sa Creu, ambdues també a la Marina.

I segur que n’hi ha molts més que jo desconec, tant a Vila com a Santa Eulària, Sant Josep, Sant Jordi, Sant Joan i, per descomptat, a Sant Antoni.

Que la nostra illa s’està convertint en un escenari impúdic del luxe més indecent i decadent és una realitat inqüestionable i, per desgràcia, real i amb massa futur.

Vendre’s la cultura, la personalitat, el patrimoni i el paisatge s’ha convertit en una nova manera d’esprémer encara més la riquesa de la dissortada Eivissa, després d’haver-se venut l’ànima al sous fàcils i als negocis tèrbols i foscos.

La idiosincràsia d’Eivissa, la de l’esperit ancestral i amable que va ser capaç de conviure i incardinar la cultura hippie, s’esvaeix esclafada per la cobdícia i la fam de diner fàcil al preu que sigui”

La idiosincràsia d’Eivissa, la de l’esperit ancestral i amable que va ser capaç de conviure i incardinar la cultura hippie, s’esvaeix esclafada per la cobdícia i la fam de diner fàcil al preu que sigui. I els eivissencs en son, en molta mesura, culpables puix que son ells mateixos els que han propiciat l’esfondrament dramàtic i trist de l’illa.

I ara vostés em diran que no tots els eivissencs son així. I és cert, però la resposta dels eivissencs davant de les contínues agressions que suporta l’illa és tant tímida, tant minsa i tant en veu baixa que quasi es poden considerar cooperadors necessaris, tot i que hi ha honroses excepcions.

Ens hem deixat vèncer per la hipocresia fal·laç dels que volien enriquir-se sense tenir en compte res més que el seu interès econòmic -descomunal com tots sabem-, instal·lats com estàvem en la nostra il·lusòria poltrona del fals benestar, auspiciat pels cants de sirena que ens deien que la crisi no arribaria mai a l’illa perquè els divissencs estàvem immunitzats contra la precarietat econòmica. Sense adonar-nos-en, els caixers automàtics i els portals s’han anat omplint de gent sense sostre i sense feina que segueixen sent invisibles però hi son. I han anat creixent al mateix ritme que les terrasses de bars, locals sorollosos, màfies, prostitutes, platges privatitzades, llits balinesos -quina ocurrència mes gran dir que el paisatge de les platges de Ibiza son els llits balinesos, ancestrals i tant típics, ans és un eufemisme de cartró-pedra i decorat absurd-, etc…

Certament, Eivissa es va morint i, entre tots, la anem ajudant donant-li tisanes i fent-li fregues del tot inútils,
però que ens tranquil·litzen l’esperit i ens fan sentir-nos bé amb nosaltres mateixos en dir-nos que feim el que podem. I no, no és veritat, no feim el que podem ans ens limitem a queixar-nos al facebook, a manifestar-nos des del sofà de casa i a signar peticions del change.org però poca cosa més. I encara quan decidim organitzar-nos, ho feim sota la premissa del silenci, la pau i l’educació.

Eivissa se’ns mor, ens la roben i esquilen i nosaltres responem amb educació i silenci. Però Eivissa es mor i, a la fi, només podrem dir, resignats, “anys de vida”.

Per Ferran Moreno Castillon, “Ferru”.

4 Respuestas a Paraula de Ferru: Anys de vida, per Ferran Moreno Castillon

 1. N'ha vengut un barquet nou... Responder

  14 enero, 2018 en 10:30

  Tot això ve donat per la globalització. El canvi d’hàbits en el consumidor, que malhauradament afecta i molt al comerç local. Els petits negocis d’alimentació no poden fer front a les grans superfícies, les botigues de música han desaparegut per que la música es descàrrega legal o ilegalment i no la tenim en format físic com abans, el sector llibreter/prensa també ha canviat la manera de consumir-se i es pot llegir el diari online a través d’internet i ara amb els llibres electrònics tens un centenar de títols en un sol aparell…apart un altre problema es que en molts casos no hi ha relleu generacional i els fills en alguns casos han fet carrera d’alguna cosa o tiren cap a altres professions en millors horaris etc. Afortunadament hi ha excepcions però cada vegada menys. Les grans superfícies agafen els millors locals ( mes ben situats) però que actualment estàn a uns preus que només ells poden pagar. Avui en dia el petit comerç només pot competir amb qualitat, atenció i especialització. Ha canviat la manera de comprar (internet), comunicar-se (internet), relacionar-se (internet) amb algunes coses positives i altres no tant…Malhauradament cada cop s’assemblen més les ciutats (amb les meteixes botigues, franquícies…) I cada cop les coses queden en menys mans, però d’això en tenim tots la culpa (es mira més el preu del producte que res altre)i aquí tenim els resultats. Salut per tots.

 2. Leo Responder

  14 enero, 2018 en 12:28

  Me uno a tu desolación, Ferran. Encara crec que compartim certs sentiments.

  • Ferran MORENO Responder

   14 enero, 2018 en 13:45

   Som persones i, des de la discrepància, podem tenir punts en comú. Amb respecte i educació. Salut!

 3. N'ha vengut un barquet nou... Responder

  14 enero, 2018 en 12:41

  Capítol apart es l’increment de locals sorollosos, màfies, prostitutes i platges privatitzades que efectivament han fet que Eivissa també hagi caigut en la cobdicia i el diner fàcil sense mirar a qui es ven o es lloga. Malauradament també això es un mal que ens persegueix arreu (no només a n’aquesta illa) i del que s’hauria de buscar remei, desgraciadament avui dia es mira més el benefici propi que el bé comú. Poderoso caballero es don dinero…

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *