Caràter eivissenc, per Bernat Joan i Marí - Noudiari.es | Noudiari.es

Caràter eivissenc, per Bernat Joan i Marí

Bernat Joan i Marí.

No em podria veure més ben reflectit, ni crec que hi puguem veure els eivissencs, de manera ben general, que en la definició que el filòsof Josep Ferrater Móra fa, al seu assaig clàssic titulat Les formes de vida catalana del caràcter dels catalans. Diu Ferrater que el caràcter dels catalans es fonamenta en quatre pilars bàsics: la continuïtat, la mesura, el seny i la ironia.
De fet, descriu meravellosament els trets bàsics de l’eivissenc de sempre. La continuïtat ha fet que, a través dels atzars de la Història, sense estat i amb un estat en contra, hi continuem sent. Ja fa gairebé vuit segles, i persistim, malgrat els Decrets de Nova Planta, les dictadures i tot el que hagi de caure’ns al damunt.

La mesura és evident. En general, som moderats, i no extremistes. I això posa molt nerviosos els nostres adversaris. Com també els posa els nervis de punta el fet que preferim el diàleg a l’enfrontament i el capteniment pacífic a la violència.

La mesura i el seny van de la mà. I crec que, mescla com som de seny i rauxa, el seny, de manera ben general, hi domina. A un lloc petit com Eivissa el seny esdevé absolutament imprescindible, constitueix una defensa necessària per a la nostra societat.

I la ironia, que ens permet enriure’ns una mica de tothom, començant per nosaltres mateixos, ens fa encara més característics.

Si la continuïtat, la mesura, el seny i la ironia no caracteritzen els eivissencs, ja em direu què ens caracteritza. I llavors encara n’hi ha que dubten de la nostra catalanitat.

Per Bernat Joan i Marí.

23 Respuestas a Caràter eivissenc, per Bernat Joan i Marí

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *