Per augmentar l'èxit acadèmic, per Bernat Joan i Marí - Noudiari.es | Noudiari.es

Per augmentar l’èxit acadèmic, per Bernat Joan i Marí

Per augmentar l’èxit acadèmic, o, com dirien els pessimistes, per reduir el fracàs escolar, fan falta alguns mecanismes (alguns dels quals han estat estudiats i d’altres no tant). Per començar, necessitam investigar més en Educació. Les teories pedagògiques tradicionals no serveixen, i les “progres”, tampoc. En general, deixen de banda una qüestió fonamental, que és la de la incidència de la societat en els sistemes educatius. Quan dic societat vull dir composició social, conflictes socials, política, història, economia…

Bernat Joan i Marí.

Per exemple, no es pot abordar l’èxit acadèmic, a la nostra part del món, sense tenir en compte que vivim en una nació ocupada (és a dir, en un país que no pot prendre les seues decisions, perquè al segle XVIII va ser ocupat per una potència estrangera; al segle XVII, una altra potència forània ja n’hi havia ocupat un trosset). Tampoc no es pot abordar la qüestió sense tenir en compte les minories nacionals no incorporades amb normalitat i fluïdesa a la nostra societat (fet que tampoc no es pot abordar sense tenir en compte la circumstància anterior).

De les qüestions que sí que han estat estudiades, n’hi ha un parell de molt clares: em referesc, concretament, d’una banda, al xoc intercultural. I, de l’altra, a la relació entre arrelament socionacional i èxit acadèmic o fracàs escolar. Pel que fa a la primera qüestió, bastaria treballar en els elements necessaris per reduir el xoc intercultural de les persones nouvingudes a la nostra part del món. Per maximitzar l’efecte d’aquesta mesura, emperò, hem de minimitzar l’efecte de l’ocupació política del país. Si no, tampoc no hi podem fer gran cosa.

Pel que fa a la segona qüestió (la relació entre arrelament al país i l’èxit acadèmic), també resulta del tot imprescindible avançar en la consecució d’un Model Educatiu Propi per a les Illes Balears. Portam trenta anys parlant-ne, però encara no hem tengut l’energia ni la intel·ligència necessàries per esbandir els obstacles que l’impedeixen. Si aconseguim superar-los, de ben segur que el nostre sistema educatiu acabarà beneficiant-se’n. 

Per Bernat Joan i Marí

30 Respuestas a Per augmentar l’èxit acadèmic, per Bernat Joan i Marí

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *