Noudiari.es
  • Local
    • Local
    • Santa Eulària
    • Sant Joan
    • Sant Antoni
    • Formentera
    • Sant Josep
    • Vila
  • + Pitiüses
  • Deportes
    • Fútbol
    • Baloncesto
    • Atletismo
    • Balonmano
    • Natación
    • Motor
    • Tiro con arco
  • Opinión
    • Cartas a noudiari
    • Columna
  • Cultura
    • Libros
    • Música
    • Llibres curiosos
    • Paraules Nostres
    • Cine
    • Cómics
  • Empresas
  • Agenda
  • Coronavirus
Sin resultados
Ver todos
Sin resultados
Ver todos
Noudiari.es
Sin resultados
Ver todos

Gastronomia: Els colors de la tardor

Por Vicent Ribas
30 septiembre 2014
en + Pitiüses
0
0
Compartido
Share on FacebookShare on Twitter

Marina Ribas / Ara ja fa uns dies que ha començat la tardor, així que és moment de parlar dels productes de la nova estació, amb fruites i verdures de colors càlids que ens faran gaudir de la cuina durant els primers dies de fresca. La tardor és l’època de l’any en què els dies s’escurcen, comença a arribar fred i el nostre cos es refà després de l’estiu humit i xafogós. És el moment de guarir-nos amb tot allò que ens ofereix la nova estació.

Imatge d'un caqui. Foto: Marina Ribas
Imatge d’un caqui. Foto: Marina Ribas

Marià Villangòmez, a Elegies i paisatges, dedicà un recull diferents poemes a aquesta època de l’any sota el nom de “Paisatges tardorencs”. Llegim uns versos del poema “Començament de tardor”: Estovada de pluja, la terra deixondia del mort estiu ardent. I és que si una cosa caracteritza la tardor a les Pitiüses són aquelles primeres pluges que netegen l’atmosfera dels excessos de l’estiu i que calmen les terres eixutes que són a punt d’oferir els primers fruits d’aquesta època de l’any. Si em preguntessin quin és el color de la tardor crec que respondria que el taronja. O el marró. Carbasses, caquis, moniatos…

Tot fruits que formen part del paisatge agrari de les Pitiüses i que es troben en el seu punt àlgid de maduració, de manera que els podem adquirir a bon preu i, a més, n’aprofitarem molt més les seves propietats. A Eivissa i Formentera, a la tardor, gaudim d’una varietat significativa de productes locals dels quals en podem fer un ús molt variat dins la cuina. És el cas de la carbassa, dolça, saborosa i molt versàtil. La podem trobar de diferents formes i colors i a molt bon preu. Aquesta hortalissa és rica en vitamina C i beta carotens (com la majoria de fruites i hortalisses de color taronja).

I és que la naturalesa és sàvia. Per això, quan arriba el fred, ens ofereix fruits que ens ajuden a protegir-nos millor de les adversitats climatològiques que afecten el nostre cos amb el canvi d’estació. Seguint doncs, en la mateixa línia de la carabassa, trobaríem el caqui, un fruit que, si es troba en el seu punt de maduració, resulta exquisidament dolç. Provinent de l’Àsia, el caquier és un arbre que també ha anat guanyant terreny dins la producció agrícola de les Pitiüses i en podem trobar de sembrats en els patis d’algunes cases o solitaris entre els bancals de les feixes. No és estrany veure com algú s’atura a la vora de la carretera a recollir-ne de les branques que taten per alguna tanca.

D’Orient també ens arriba una fruita molt especial, la magrana. És bona tota sola, acompanyant amanides i, com s’ha fet tradicionalment a molts indrets, amb un raig de vi dolç per sobre. Desgranar-la es fa cansat, però val la pena per gaudir d’aquesta especial fruita carregada d’antioxidants i baixa en calories. Un dels altres productes estrella de la tardor són els moniatos. Aquestes “patates dolces” són una vianda característica de la popular trencada de Tots Sants. Es poden degustar de manera tradicional, torrats amb foc de llenya, o bé de maneres més innovadores com, per exemple, acompanyats de ceba caramel·litzada i encenalls de parmesà.

Magrana
La magrana ve d’Orient. Foto: Marina Ribas

No resulta fàcil trobar noves vies de creació culinària per a un producte molt encasellat dins una festa tradicional, però les opcions són moltes per gaudir d’aquest tubercle dolcenc. Un altre producte que trobem en condicions òptimes en aquesta època de l’any són les pomes. Si bé és cert que la pomera no és un arbre que puguem trobar de manera habitual al camp pitiús, s’ha inclòs dins aquesta llista per les seues propietats i per la seua versatilitat dins la cuina.

Avui en dia, trobem pomes de moltes varietats diferents als supermercats durant tot l’any, però l’època ideal per consumir-la és ara. Perfecta per menjar entre hores i per fer venir la gana, esdevé un producte bàsic per als amants de la rebosteria: pastissos, bescuits, galetes, xarrups… Qui podria resistir-s’hi? Aneu al mercat, a la botiga del vostre barri o poble o visiteu el pagès de la finca del costat. És en aquests llocs on trobarem els productes de temporada, de proximitat i a bon preu. Que els colors de la tardor entrin dins les nostres cuines!

Gastro Pitiüses

Noticia anterior

Obert el termini per a sol·licitar les ajudes per a joves per a la compra, rehabilitació o construcció de vivenda

Siguiente noticia

Les esglésies fortificades protagonitzen la propera conferència del cicle ‘Nuestra historia, vuestra historia’

RelacionadoNoticias

Formentera instala placas fotovoltaicas en cuatro edificios públicos

Formentera instala placas fotovoltaicas en cuatro edificios públicos

8 febrero 2023
Baleària aprueba un nuevo convenio de flota con un incremento salarial medio del 12%

Baleària aprueba un nuevo convenio de flota con un incremento salarial medio del 12%

8 febrero 2023
Sumisión química, parálisis o abuso de poder: la violación que no deja rastro

Sumisión química, parálisis o abuso de poder: la violación que no deja rastro

7 febrero 2023

La compraventa de viviendas en Baleares crece un 7,4%

7 febrero 2023
Siguiente noticia

Les esglésies fortificades protagonitzen la propera conferència del cicle 'Nuestra historia, vuestra historia'

Deja una respuesta Cancelar la respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Comentarios recientes

  • Jose R. en Professionalitat i ignorància (Simebal com a exemple), per Bernat Joan
  • Mister x en Cierre y multas de 350.000 euros a una escuela en suelo rústico sin permisos en Santa Eulària
  • Joanet en Cierre y multas de 350.000 euros a una escuela en suelo rústico sin permisos en Santa Eulària
  • Miri en Professionalitat i ignorància (Simebal com a exemple), per Bernat Joan
  • Alfonso en Cierre y multas de 350.000 euros a una escuela en suelo rústico sin permisos en Santa Eulària

Archivos

  • febrero 2023
  • enero 2023
  • diciembre 2022
  • noviembre 2022
  • octubre 2022
  • septiembre 2022
  • agosto 2022
  • julio 2022
  • junio 2022
  • mayo 2022
  • abril 2022
  • marzo 2022
  • febrero 2022
  • enero 2022
  • diciembre 2021
  • noviembre 2021
  • octubre 2021
  • septiembre 2021
  • agosto 2021
  • julio 2021
  • junio 2021
  • mayo 2021
  • abril 2021
  • marzo 2021
  • febrero 2021
  • enero 2021
  • diciembre 2020
  • noviembre 2020
  • octubre 2020
  • septiembre 2020
  • agosto 2020
  • julio 2020
  • junio 2020
  • mayo 2020
  • abril 2020
  • marzo 2020
  • febrero 2020
  • enero 2020
  • diciembre 2019
  • noviembre 2019
  • octubre 2019
  • septiembre 2019
  • agosto 2019
  • julio 2019
  • junio 2019
  • mayo 2019
  • abril 2019
  • marzo 2019
  • febrero 2019
  • enero 2019
  • diciembre 2018
  • noviembre 2018
  • octubre 2018
  • septiembre 2018
  • agosto 2018
  • julio 2018
  • junio 2018
  • mayo 2018
  • abril 2018
  • marzo 2018
  • febrero 2018
  • enero 2018
  • diciembre 2017
  • noviembre 2017
  • octubre 2017
  • septiembre 2017
  • agosto 2017
  • julio 2017
  • junio 2017
  • mayo 2017
  • abril 2017
  • marzo 2017
  • febrero 2017
  • enero 2017
  • diciembre 2016
  • noviembre 2016
  • octubre 2016
  • septiembre 2016
  • agosto 2016
  • julio 2016
  • junio 2016
  • mayo 2016
  • abril 2016
  • marzo 2016
  • febrero 2016
  • enero 2016
  • diciembre 2015
  • noviembre 2015
  • octubre 2015
  • septiembre 2015
  • agosto 2015
  • julio 2015
  • junio 2015
  • mayo 2015
  • abril 2015
  • marzo 2015
  • febrero 2015
  • enero 2015
  • diciembre 2014
  • noviembre 2014
  • octubre 2014
  • septiembre 2014
  • agosto 2014
  • julio 2014
  • junio 2014
  • mayo 2014
  • abril 2014
  • marzo 2014
  • febrero 2014
  • enero 2014
  • diciembre 2013
  • noviembre 2013
  • octubre 2013
  • septiembre 2013
  • agosto 2013
  • julio 2013
  • junio 2013
  • mayo 2013
  • abril 2013
  • marzo 2013
  • febrero 2013
  • enero 2013
  • diciembre 2012
  • noviembre 2012
  • octubre 2012
  • marzo 13

AVISO LEGAL
Los contenidos generados por Noudiari se encuentran bajo Creative Commons Attribution 3.0.
Noudiari.es, Avinguda Isidor Macabich, 41, 1-B, Eivissa, Illes Balears redaccion@noudiari.es Noudiari es un proyecto de La Pitiusa de Internet SL, NIF B57810103 Hecho con Wordpress

Sin resultados
Ver todos
  • Local
    • Local
    • Santa Eulària
    • Sant Joan
    • Sant Antoni
    • Formentera
    • Sant Josep
    • Vila
  • + Pitiüses
  • Deportes
    • Fútbol
    • Baloncesto
    • Atletismo
    • Balonmano
    • Natación
    • Motor
    • Tiro con arco
  • Opinión
    • Cartas a noudiari
    • Columna
  • Cultura
    • Libros
    • Música
    • Llibres curiosos
    • Paraules Nostres
    • Cine
    • Cómics
  • Empresas
  • Agenda
  • Coronavirus

AVISO LEGAL
Los contenidos generados por Noudiari se encuentran bajo Creative Commons Attribution 3.0.
Noudiari.es, Avinguda Isidor Macabich, 41, 1-B, Eivissa, Illes Balears redaccion@noudiari.es Noudiari es un proyecto de La Pitiusa de Internet SL, NIF B57810103 Hecho con Wordpress

Este sitio utiliza cookies funcionales y scripts externos para mejorar tu experiencia.

Privacy settings

Ajustes de privacidad

Este sitio utiliza cookies funcionales y scripts externos para mejorar tu experiencia. A la izquierda se especifica qué cookies y scripts se usan y cómo impactan en tu visita. Puedes cambiar tus ajustes en cualquier momento. Tus decisiones no tendrán impacto en tu visita.

NOTE: Estos ajustes solo se aplicarán al navegador y dispositivo que estés usando actualmente.

Doubleclick

Gestionar de manera eficiente la publicidad del site

Google Analytics

Medición del uso del site con interes estadísticos y anónimo

Powered by Cookie Information