Recentment, com cada 8 d’agost a Eivissa, hem commemorat la reconquesta cristiana de l’any 1235, un esdeveniment crucial per a la història de la nostra illa que va marcar de manera definitiva la nostra història i tradicions. Tanmateix, ja fa prou anys, alguns sectors del nacionalisme catalanista han intentat reinterpretar aquesta efemèride, presentant-la com una “reconquesta catalana”. Aquesta afirmació, però, no té cap fonament històric i és un exemple clar de manipulació per justificar narratives polítiques contemporànies.
Per comprendre la falsedat d’aquesta afirmació, és important recordar que l’actual territori de Catalunya mai ha estat independent de iure en tota la seva història. Des de l’època de l’Imperi Romà, quan les actuals terres catalanes eren part del vast imperi, aquests territoris han passat per diferents dominis polítics. Després de la caiguda de Roma, la regió va ser integrada al Regne Visigot, que va governar la major part de la península Ibèrica fins a la invasió musulmana del 711. En aquell moment, les terres de lo que avui coneixem com a Catalunya van caure parcialment sota control musulmà, mentre que els francs, sota el lideratge de Carlemany, van crear la Marca Hispànica com a zona fronterera per contenir l’avanç dels musulmans. Aquestes terres van ser, per tant, part de l’Imperi Carolingi, i no d’una entitat catalana.
Amb el temps, els comtats de la Marca Hispànica es van anar unint sota l’autoritat dels comtes de Barcelona i, finalment, es van integrar a la Corona d’Aragó. Això va marcar un nou capítol en la història d’aquells territoris, que van formar part d’una entitat política més àmplia que incloïa altres regnes i comtats. Posteriorment, amb la unió dinàstica dels Reis Catòlics i la formació de la Monarquia Hispànica, els territoris de l’actual Catalunya van ser completament integrats a la Corona d’Espanya.
En aquest context històric, és evident que el concepte de “Catalunya” com a entitat política no existia el 1235. El terme “Catalunya” només va començar a utilitzar-se amb més freqüència a partir del segle XIV, i la consciència d’una identitat catalana pròpia es va desenvolupar de manera gradual i tardana. A més, la llengua catalana, tal com la coneixem avui, no es referia encara amb aquest nom durant el segle XIII; les variants dialectals parlades en aquell moment no es reconeixien formalment com a “català” fins força més endavant.
Per tant, presentar la reconquesta d’Eivissa com una “reconquesta catalana” és un anacronisme i una distorsió històrica. Aquest esdeveniment formava part d’una empresa més àmplia de la Corona d’Aragó, que integrava diversos territoris amb identitats pròpies, però units sota una mateixa corona. La necessitat de certs sectors nacionalistes de reinterpretar aquest episodi revela una preocupant tendència a manipular la història per adaptar-la a interessos polítics actuals.
Aquest recurs constant a la tergiversació històrica posa de manifest la feblesa d’un discurs que necessita recolzar-se en falsedats per justificar-se. La història ha de ser respectada en el seu context, sense distorsions, per evitar que els esdeveniments del passat siguin utilitzats per justificar conflictes del present. La reconquesta d’Eivissa va ser un èxit de la Corona d’Aragó, no d’una entitat catalana que, en aquell moment, ni tan sols existia com a tal, ni existiria fins molts segles després. Aquesta manipulació de la realitat no només és irresponsable, sinó que també enganya i divideix la societat, creant falses percepcions que dificulten la convivència i el progrés col·lectiu. La construcció d’un relat nacionalista basat en aquests enganys no només desvirtua el passat, sinó que també enganya les generacions presents i futures, alimentant divisions sobre la base de mentides i mitges veritats.
I així, amb es teus grans coneixements, és com vas acabar en és lloc que et mereixies as Consell: as carrer.
I pots rebatre (amb arguments fonementats) alguna de ses dades que es diuen en aquest article?.
Com a lector interessat en l’història em pareixeria ben interessant. Salut i bon dia a tothom!
Un altre nacionalista escaldat perquè ha llegit una veritat que no li agrada, i en lloc de rebatre amb arguments (que no en te), insulta. Un clàssic senyors!
Mira fill meu, un ignorant.. Aii, ses veritats piquen…. Molt be Javier…
Llegiu “La conquista catalana de 1235”, obra de Joan Marí Cardona, publicat x Institut d’Estudis Eivissencs. Allí hi ha 400 pàgines d’arguments per rebatre aquest article. Lingüísticament prou correcte, per cert.
Per sort tenim centenars de milers de pàgines als arxius històrics que demostren que efectivament Catalunya com a entitat no existia l’any 1235, ni tampoc la mal anomenada “Corona Catalanoaragonesa”.
Una cosa es parlar de catalunya com a concepte territorial definit i una altre es parlar de catalans, i tu al teu article obvies intencionadament la segona. Tota l’acció portada a terme per subdits del rei d’Aragó a la mediterrànea ho va ser per catalans, i així s’els coneixia a la resta de territoris de la ribera mediterrànea. A Grècia et parlaran de la Venjança Catalana, i del que es el “Katalan” i inclús al papa Borgia (valencià de naixament) l’anomenaven a Roma “il catalano”. Pots mirar a qualsevol arxiu històric i fàcilment trobaras a quin grup de gent s’els anomenava com a catalans, per tant, es del tot encertat dir La Conquesta Catalana de 1235, per molt que per culpa de filies i fobies contemporàneas et faci mal de ventre. (I no som nacionalista però m’agrada la història)
Alguns anomenaven una zona de la Corona d’Aragó d’una determinada manera… vaja, molt esclaridor.
Dir que Eivissa va ser conquerida per catalans seria equivalent a dir que la península va ser conquerida als musulmans per espanyols, i no per la Corona de Castella.
La península va ser conquerida, en part, per la corona de Castella, però obvies interessadament que també, en part, va ser conquerida per les tropes de Jaume I, rei català.
A veure si deixes de banda el teu biaix de ciudagramos espanyolista
Aquest al•lot guanya punts a Palma i a Madrid per dir aquestes tonteries. I cada gemec des progres són més punts per ell, que pareixeu bambos a voltes.
Benvolgut, em permetré respondre’t perquè això és ple de anacronismes com dius tu.
Està documentat que els comtats catalans actuaven de facto com a Estat, a part, segons critèris que argumentes, Kosovo tampoc és un estat de iure per Espanya però si per gairebé tot Europa, però, més enllà d’això, si la conquesta no hagués estat catalana, com a l’interior de la Comunitat Valenciana, aquí es parlaria, de forma autòctona, castellà, que no és el cas.
Si qui conquereix (Guillem de Montgrí en nom del Rei en Jaume), qui pobla (ciutadans del Principat), i la llengua que es parla és català, vés que la conquesta (que no reconquesta) -anomenar reconquesta és un anacronisme descomunal i vergonyós ja que cap entitat de l’anomenada “reconquesta” exisitia prèviament a la invasió andalusina- no sigui també, catalana en nom de la Corona d’Aragó. I sense cap mena de vergonya s’ha d’acceptar.
Assisteix a classes d’història i cultura pròpies abans de donar lliçons, benvolgut Regidor.
Conquesta “catalana” en nom de la Corona d’Aragó… mare meva, les piruetes dialèctiques que heu de fer els nacionalistes per justificar el vostre constructe mental. Catalunya no existia com a entitat política, tan simple com això.
Potser també aniria bé llegir la Crònica de Jaume I (Libre dels Feyts) on es diu que Eivissa i Formentera són “conquerides per al Casal de Barcelona”. De res!
Podem fer com deia el periodista Pep Costa: “l’antiga Corona d’Aragó, avui Països Catalans”.
Esto parece más de Bilbeny que de este Sr que ya no está.
Per desgràcia per vosté, i per fortuna per la majoria, els “Països Catalans” no existeixen. La Corona d’Aragó si va existir.
Per desgràcia per vosté, sa llengua i sa cultura catalana existeixen…
Per desgràcia no, ben positiu que és. Però no estem parlant d’això, no es posi vosté a la defensiva.
Eivissa libre de catalanes
En eivissa no es parla catala
Gràcies, millor dit, gràsis per aquest article Javier! Has posat ben nerviós al pancatalanistes de sempre. Visca la Corona d’Aragó!
Javier, fes cas des que saben més que tu i llegeix les lectures que t’han recomanat. Després, si les assimiles bé, podrás parlar amb més criteri i autoritat de la conquesta (que no “reconquesta” com ja t’han explicat) catalana.